Blog  ›  Hoe volkoren is jouw volkoren beschuitje?

Hoe volkoren is jouw volkoren beschuitje?

12 nov. 2020

De Warenwet Meel en Brood zegt dat brood alleen volkoren genoemd mag worden als het volledig bestaat uit volkorenmeel. Koop je volkorenbrood, dan kun je er vanuit gaan dat je een verantwoorde keuze maakt. Volkorenbrood bevat namelijk onder andere meer vezels, ijzer en Vitamine B dan wit- en bruin (tarwe) brood. 

Volkorenbrood is gemaakt van volkorenmeel waarin de gehele graankorrel is verwerkt. De graankorrel bestaat uit de meelkern, de zemel en de kiem. Nuttige voedingsstoffen als vezels, vitaminen en mineralen zijn vooral te vinden in de zemel en de kiem, terwijl de meelkern vooral koolhydraten bevat. Bij het maken van tarwebloem, waarvan wit en bruin brood wordt gebakken, wordt enkel de meelkern gebruikt en gaan deze voedingsstoffen verloren.

Geen duidelijke regels voor de term volkoren bij broodproducten

‘Volkoren’ is echter alleen een beschermde term voor brood. Voor volkoren broodproducten als crackers en beschuit bestaan geen duidelijke regels. ‘Volkoren’ in de naam van een broodproduct zegt dus niets over de hoeveelheid volkorenmeel die het bevat. Wanneer jij als consument denkt dat je een goede keuze maakt door te kiezen voor de volkoren variant, kan het dus zo zijn dat jouw product nog niet eens voor de helft uit volkorenmeel bestaat. 

Onze stagiaire Ancilla is momenteel onderzoek aan het doen naar de gezondheid van volkorenbroodproducten. Een onderdeel van haar onderzoek gaat over de daadwerkelijke hoeveelheid volkorenmeel in deze zogenaamde volkorenproducten.

Ancilla is nog niet klaar met het onderzoek maar we kunnen wel een tipje van de sluier oplichten over de eerste resultaten. 

Minder dan de helft van de crackers is écht volkoren

Ancilla onderzoekt onder andere  de hoeveelheid volkorenmeel in volkoren crackers en beschuiten in het assortiment van de Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi, Plus, Dirk, Coop en Ekoplaza. In totaal onderzoekt Ancilla 72 producten met volkoren in de naam: 56 crackers en 16 beschuiten.

45% van de onderzochte volkoren crackers blijkt gemaakt van 100% volkorenmeel (25 van de 56). Bij een andere 45% is bloem toegevoegd. Soms bevat een product zelfs maar 40% volkorenmeel en bestaat de andere 60% uit bloem. Bij de overige 10% is onduidelijk of er ook bloem is toegevoegd, omdat alleen de graansoort wordt benoemd in de ingrediëntenlijst.

Beschuit

Ook bij beschuit blijkt slechts de helft van de volkoren beschuiten (8 van de 16) volledig te zijn gemaakt van  volkorenmeel. Bij de andere helft is bloem toegevoegd. In sommige gevallen bestaat zelfs 50% van het product uit bloem. 

Check de ingrediëntenlijst

Koop je volkoren crackers of beschuiten, dan kun je er dus niet zomaar vanuit gaan dat deze volledig bestaan uit volkorenmeel. De helft van deze producten bestaat volledig uit volkorenmeel en de andere helft uit een mix van volkoren en niet-volkoren meel.  Check daarom de ingrediëntenlijst als  je zeker wilt weten hoe volkoren jouw crackertje of beschuitje nu echt is.

Meer over de gezondheid van volkoren broodproducten lees je in het verslag van Ancilla Antens.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief