Veelgestelde vragen

Heb je een vraag over Questionmark? In het menu vind je de meest gestelde vragen. Zit jouw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op via feedback@thequestionmark.org.

 • Wat is Questionmark? 

  Questionmark is een onafhankelijke organisatie, die productinformatie verzamelt en deze op objectieve wijze omzet in scores over de duurzaamheid van producten, op het gebied van milieu, mensenrechten, dierenwelzijn en gezondheid. Questionmark maakt die scores en achterliggende informatie toegankelijk en transparant via een website en apps.

  Questionmark gebruikt de deskundigheid van bedrijven, maatschappelijke organisaties en onderzoeksinstellingen om de productinformatie te beoordelen.

  • Questionmark verzamelt informatie over producten en productiewijzen in een database.
  • In de Questionmark database zitten momenteel meer dan 100.000 producten
  • De Questionmark website en mobiele apps maken de informatie in de database op een makkelijke manier toegankelijk en doorzoekbaar.
 • Hoe werkt de website 

  Op de website van Questionmark kan je eenvoudig producten opzoeken. In één oogopslag zie je de scores van het opgezochte product en de scores van alternatieve producten.

  Questionmark wil met de website alle kennis ook toegankelijk maken voor mensen zonder smartphone. De website kan een extra bijdrage leveren aan de transparantie over producten.

 • Wat is Transparant over Duurzaamheid? 

  Questionmark werkt samen met het ministerie van LNV, Wageningen University, The Sustainability Consortium (TSC) en bedrijven aan een verbeterde methode om duurzaamheid van voedselproducten weer te geven. Hierbij is door TSC per productieketen bepaald welke issues het grootst zijn en wordt aan bedrijven gevraagd aan te geven welke maatregelen zij treffen om deze issues aan te pakken. Deze methode is nog in ontwikkeling. In de tussentijd geeft Questionmark aan of een product topkeurmerken of (andere logo's of keurmerken) draagt en waarop deze topkeurmerken zich focussen. Lees hier meer over de ontwikkelingen.

 • Waar zijn de rapportcijfers over duurzaamheid gebleven? 

  Questionmark werkt samen met het ministerie van LNV, Wageningen University, The Sustainability Consortium (TSC) en bedrijven aan een verbeterde methode om duurzaamheid van voedselproducten weer te geven. De rapportcijfers waren soms lastig precies uit te leggen en het kostte Questionmark erg veel tijd om voor elke categorie zelf onderzoek te doen. Bovendien willen we graag aansluiten bij internationaal erkende methodes om duurzaamheid weer te geven, zodat het voor alle partijen eenduidig is en zo min mogelijk administratie oplevert.

 • De scores voor gezondheid zijn verandert. Waarom is er geen 'nee' meer te zien? 

  Questionmark is altijd bezig met het verbeteren van haar informatie en spreekt hierover met alle betrokken partijen. Verschillende stakeholders (overheid, Voedingscentrum en bedrijven) hebben aangegeven 'nee' een te zwart/wit oordeel te vinden, dat niet altijd recht doet aan een product. Een voorbeeld is groente uit een pot. Hierin zit soms toegevoegde suiker en zout. Door de richtlijnen van de schijf van vijf valt een dergelijk product in de laagste gezondheidscategorie, maar dit is natuurlijk niet hetzelfde als een chocoladereep, die ook in die categorie valt. Door 'nee' te veranderen in 'minst gezond' doen we dit soort producten meer recht, omdat ze het minst gezond zijn in hun categorie.

 • Wat is Green Voice en ik zie er niks meer over op de website? 

  GreenVoice is een uniek panel van bewuste consumenten die zich op verzoek van Questionmark uitspreken over onderwerpen rondom gezondheid en duurzaamheid. Questionmark en QM intelligence gebruiken de inzichten over deze groep consumenten om bedrijven te stimuleren en te faciliteren om hun producten duurzamer en gezonder te maken. Questionmark is een kleine organisatie en we moeten altijd keuzes maken in waar onze aandacht naar uitgaat. Helaas hebben we het GreenVoice panel even 'op hold' moeten zetten. Zodra we weer capaciteit hebben, gaan we dit zeker weer oppakken.

 • Wat is Checkit? En waarom kan ik er niks meer over vinden op de website? 

  Checkit is het simpele boodschappenlijstje, dat je altijd bij de hand hebt en eenvoudig kunt delen. Questionmark heeft besloten om Checkit voorlopig niet verder te ontwikkelen, omdat we druk bezig zijn met andere dingen om het eenvoudiger te maken om duurzaam en gezond boodschappen te doen. De app is wel nog gewoon te gebruiken.

 • Hoe werkt de scan-app? 

  Wie snel de score van een product wil weten, kan die in de app opzoeken met de zoekfunctie of je kan een categorie kiezen. Wie in de winkel of voor de ijskast staat, kan met de app de barcode scannen en aflezen of een product (top)keurmerken heeft en of een product gezond is.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

 

Impact

Zo maakt Questionmark het verschil.