Blog  ›  Weet wat je binnenkrijgt: hoeveel zout zit er in filet americain?

Weet wat je binnenkrijgt: hoeveel zout zit er in filet americain?

2 nov. 2020

Wat we eten, bepaalt in grote mate onze gezondheid. Een “no-brainer” natuurlijk, maar hoe komt het dan dat we toch zo vaak te veel eten of dat we dingen eten die eigenlijk helemaal niet goed voor ons zijn?

Als volwassen mens bepalen we door wat we in ons mond stoppen, grotendeels zelf wat we binnenkrijgen. Maar niemand heeft eigenlijk de tijd om in de supermarkt precies te onderzoeken waar precies wat in zit. Daarom doen wij dat voor jullie. Op onze website kun je precies zien wat er in specifieke producten zit. 

En om aan te geven hoeveel winst er valt te behalen als je net wat beter naar de ingrediënten kijkt, hebben wij voor een aantal producten de verschillen bekeken tussen de huismerken van de supermarkten Albert Heijn, Coop, Deen, Dirk, Ekoplaza, Jan Linders, Jumbo, Lidl, Plus en Aldi. 

Groot verschil in zoutwaarden

Zo hebben we bijvoorbeeld gekeken naar de hoeveelheid zout in filet americain, pesto en chips van verschillende huismerken. En vooral bij filet americain vonden we grote verschillen in de zoutwaarden. 

De Nierstichting beveelt aan om niet meer dan 6 gram zout per dag te eten. Volgens de Nierstichting eten vrouwen gemiddeld 7,5 gram per dag, mannen bijna 10 gram. Dat betekent dat we per jaar ongeveer één kilo zout te veel eten. En dan kan de keuze voor een bepaald merk wel degelijk verschil maken.

Zoutwaarden (g/100g) in filet americain

De hoeveelheid zout (g/100g) in filet americain (met een verpakkingsgrootte van 150 g en in de variant naturel) van 7 verschillende huismerken van 7 verschillende supermarkten varieert van 1.38 g/100g tot 2.10 g/100 g. Dit is een verschil van 52%. De zoutwaarden van verschillende huismerken variëren dus flink. De filet americain van ‘Zwagerman vleeswaren’ van de Lidl heeft de laagste hoeveelheid zout. Het zoutgehalte in de filet americain van het huismerk van Jan Linders is het hoogst. De gemiddelde hoeveelheid zout in filet americain is 1.84 g/100g.  Dit voldoet aan de doelstelling in het Akkoord Verbetering. 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief