29 jan. 2019
Tomatensoepen worden langzaam maar zeker gezonder en duurzamer. Bijna 40% van de tomatensoepen uit de Nederlandse supermarkt bevatten minder zout en suiker dan een jaar geleden. Ook heeft 65 procent van de varianten uit zak, blik of fles een Biologisch- of 1 ster Beter Leven keurmerk waar dat in de vorige wijzer nog 40% betrof. Gemiddeld is de hoeveelheid zout in het tomatensoepschap met zo’n 8% gereduceerd. Deze verbeteringen duiden op een race to the top; een toenemende concurrentie op gezondheid en duurzaamheid met de consument als belangrijkste winnaar.
Questionmark vergeleek in oktober 2017 het supermarktaanbod tomatensoep op de aanwezigheid van zout, suiker en een duurzaamheidskeurmerk. Ruim een jaar later voert Questionmark dit onderzoek opnieuw uit. Met haar productwijzers helpt Questionmark de consument bij het maken van een bewuste keuze. Bekijk hier de hele Tomatensoepwijzer 1 jaar later.
Net zoals in de Tomatensoepwijzer van 2017 scoort ook ditmaal de Kleinstesoepfabriek als beste. Soepproducent Struik eindigde in 2017 onderaan en kondigde toen aan haar tomatensoepen te zullen verbeteren. In de nieuwe wijzer staat de tomatensoep van Struik op nummer 21 en is daarmee één van de stijgers. Daarmee maakt de soepproducent haar eerdere toezegging waar. Charlotte Linnebank, directeur van Questionmark reageert: “Deze Tomatensoepwijzer 1 jaar later is een lichtend voorbeeld van hoe de consument profiteert van concurrentie op kwalitatieve waarden zoals gezondheid en duurzaamheid. Doordat producenten hun soepen zelf verbeteren wordt het voor de consument steeds makkelijker om een bewuste keuze te maken, maar er zijn nog flinke stappen te zetten.”
Onderaan de wijzer eindigt de soep van California (afkomstig uit de Struik-fabriek). Ondanks dat deze ten opzichte van 2017 iets verbeterd is, bevat de tomatensoep door de bank genomen het meeste zout en suiker. Opvallend is dat marktleider Unox en retailers Jumbo en Plus zowel tomatensoepvarianten hebben in de bovenste, als in de onderste regionen van de wijzer. Linnebank: “Het lijkt alsof deze grote spelers niet volledig durven te kiezen voor gezond en duurzaam en ook de mindere producten in hun assortiment behouden.”
4 van de 40 tomatensoepen uit het supermarktschap voldoen op papier nog niet aan de richtlijn van vastgesteld in het Akkoord Verbetering Productsamenstelling (AVP) van 0,875 gram zout per 100 gram soep. De stuurgroep beloofde in december 2014 dat de sector binnen twee jaar aan deze zelf bestempelde ‘matig ambitieuze norm’ zou moeten voldoen. Dit blijkt volgens de brancheorganisatie een kwestie van afronding: "Navraag bij de producenten die niet aan het AVP voldeden leverde op dat het een kwestie is van afronding op het etiket. Gijs is niet aangesloten bij de stuurgroep van het AVP. De 0,88 gram van California is afgerond 0,875. Voor producten die 0,9 gram vermelden is dit ook de afronding van 0,875 gram, maar dat wordt dan 0,9 als je maar één decimaal achter de komma hebt."