Impact  ›  Zembla reportage "Supermarktmacht" laat zien dat supermarkten meer kunnen en moeten doen.

Zembla reportage "Supermarktmacht" laat zien dat supermarkten meer kunnen en moeten doen.

30 sep. 2021

In de reportage ‘De uitgeputte bodem: Supermarktmacht’ van Zembla gaan de onderzoekers op zoek naar de rol die supermarkten spelen in het huidige voedselsysteem. “We weten dat er grote problemen zijn in het voedselsysteem. We weten ook dat supermarkten in een uitgelezen positie zitten om mee te helpen die problemen op te lossen. Maar wat we niet weten, is wat ze er precies aan doen om die problemen op te lossen.” Zegt Gustaaf Haan, hoofd onderzoek Questionmark.  

Uit de uitzending blijkt dat supermarkten zich verzetten tegen het transparant maken van de werkelijke kosten van voedselbereiding. “Supermarkten en de politiek zijn medeplichtig aan de planetaire plundering.” zegt hoogleraar Willem Schinkel.

Demissionair minister Schouten noemt het contact met supermarkten “stroperig” en laat blijken dat ze teleurgesteld is over de houding van supermarkten. “Ik denk dat ze daar ook echt meer ambities kunnen tonen. Sterker nog, dat die roep vanuit de maatschappij ook steeds groter wordt en dat het ook in hun eigen belang is om daar gewoon transparant over te zijn.” Bekijk de gehele uitzending hier: https://www.bnnvara.nl/zembla/artikelen/de-uitgeputte-bodem-supermarktmacht