28 mrt. 2022
Nieuwe studie toont aan dat retailers falen op klimaatverplichtingen door klanten aan te moedigen meer vlees te kopen wat slecht is voor onze gezondheid en de planeet
Voor Superlist UK Environment 2022 onderzocht onderzoekstichting Questionmark in samenwerking met de Britste NGO Eating Better, hoe de Big Four - Tesco, Sainsbury's, Asda en Morrisons - ondanks toezeggingen duurzaam eten te bevorderen om klimaatverandering en natuurverlies aan te pakken, multi-buys (1+1 gratis en vergelijkbare varianten) of prijsverlaging gebruiken om meer vlees te verkopen.
Gedurende een periode van vijf weken, van augustus tot september 2021 werden de aanbiedingen voor vleesproducten op de websites van retailers gevolgd en geanalyseerd. In deze periode werd de online winkel van elke supermarkt wekelijks bezocht.
Uit het onderzoek bleek dat Morrisons (1490) en Asda (1352) aanzienlijk meer aanbiedingen voor vlees of vis hadden dan Tesco (948) en Sainsbury's (933), zie figuur 1.
Supermarkten Asda en Morrisons maken het meest gebruik van multi-buys om vlees te promoten. Supermarkt Sainsbury's gebruikt prijsverlaging (fig. 2). Uit de analyse bleek tevens dat als in oktober de nieuwe voedselwet van kracht wordt om de promotie van HFSS-producten (rijk aan vet, suiker en zout) aan banden te leggen, retailers nog steeds vlees kunnen blijven promoten. Vlees is grotendeels vrijgesteld van deze wetgeving. Slechts 1% van de vleesmulti-buys die in deze studie zijn onderzocht, zou worden verboden (fig. 3).
Simon Billing, uitvoerend directeur van Eating Better: “De uitkomsten tonen aan dat supermarkten winst boven de gezondheid van de bevolking en die van de planeet stellen door ons te bestoken met BOGOF (“koop 1, krijg 1 gratis”)-hamburgers, worsten en goedkope kip van onbekende oorsprong. En dat ondanks dat met name Tesco en Sainsbury’s klimaat commitments hebben om duurzaam eten te bevorderen.”
“Nu de voedselprijzen stijgen en gezinnen het financieel moeilijk hebben, moeten we het voor iedereen gemakkelijker maken om gezonder en duurzamer te eten met minder vlees en meer groenten. De National Food Strategy erkent dat het niet eenvoudig gaat worden, maar dat we de komende tien jaar toch een daling van 30% in vleesconsumptie moeten bewerkstelligen. Uit dit onderzoek van Questionmark blijkt dat supermarkten het ons daarentegen juist moeilijker maken om minder vlees te eten.”
"Supermarkten moeten zeer snel aan de slag met het verkopen van minder vlees en in plaats daarvan meer plantaardige en gezonde eiwitten promoten die beter zijn voor ons, onze portemonnee en de planeet. We dringen er bij de regering op aan om dit te steunen en de aanstaande wetgeving uit te breiden om alle vleespromoties te verbieden.”
Hoewel recente bevindingen aantonen dat de vleesconsumptie langzaam afneemt in het Verenigd Koninkrijk, eten de Britten nog steeds meer vlees dan nodig. De consumptie is bijna twee keer het wereldwijde gemiddelde en dat heeft een negatieve invloed op onze gezondheid en het milieu. De veehouderij is wereldwijd met 14,5% de grootste uitstoter van broeikasgassen. Voedselproductie als geheel is verantwoordelijk voor ongeveer een kwart van de uitstoot van broeikasgassen.
Om hun toezeggingen op het gebied van klimaat na te komen, moeten retailers minder vlees verkopen. Een aantal Britse retailers heeft beloofd om klanten te helpen duurzamer te eten. Het onderzoek toont echter aan dat de Big Four hun eigen verplichtingen tegenspreken door klanten aan te moedigen meer vlees te kopen dan ze zouden hebben gedaan als het niet in de aanbieding was geweest.
Charlotte Linnebank, directeur bij Questionmark: "Supermarkten moeten het voortouw nemen in het ondersteunen van een gezondere en duurzamere voedselomgeving. Dat betekent dat hun strategieën en acties moeten overeenstemmen met hun klimaatverbintenissen."
“Onze enquête laat ook een zorgwekkend gebrek aan transparantie zien, waardoor het voor klanten moeilijk is om 'beter' vlees te herkennen dat komt van boerderijen met hogere dierenwelzijns- en milieunormen. Consumenten moeten erop kunnen vertrouwen dat als ze ervoor kiezen om vlees te eten, het niet ten koste gaat van onze planeet.”
Voor de redactie:
· Download het volledige rapport Superlist UK Environment 2022 hier.
· Download het Superlist UK Health 2021 report hier.
Voor meer informatie of voor een interview kunt u contact op nemen met:
Carole Mitchell | Senior Communications Manager
E-mail: carole@eating-better.org | media@eating-better.org
Mobiel: 07917 105000
Annelore van der Lint | Perscontact voor het onderzoek
E-mail: annelore@thequestionmark.org
Mobiel: +31 (0) 6 290 73 879