Publicaties

Publicaties van ons eigen onafhankelijk onderzoek en van onderzoek in opdracht van derden.

15 mrt. 2023
Prijsverschillen vlees en vleesvervangers in België

Questionmark heeft, in partnerschap met ProVeg zvw, onderzocht wat de prijsverschillen zijn tussen plantaardige producten en dierlijke tegenhangers in Belgische supermarkten. In het onderzoek vergelijken we ook de resultaten met eerder onderzoek dat wij hebben uitgevoerd naar de prijsverschillen tussen plantaardige producten en dierlijke tegenhangers in Nederland.

Download publicatie (4047 kB)
6 dec. 2022
Superlijst Gezondheid 2022 Zweden

Hoe promoten de grootste supermarkten van Zweden ongezond voedsel? Die vraag stond centraal in Superlijst Gezondheid in Zweden. Het vergelijkingsonderzoek toont aan dat de supermarkten ongezonde consumptie bevorderen door middel van kwantumkortingen, waarbij consumenten meer dan één voedselproduct moeten kopen.

Download publicatie (1175 kB)
22 nov. 2022
Superlijst Milieu Zweden 2022

Voor Superlijst Milieu 2022 Zweden onderzocht Questionmark hoe de vier grootste Zweedse supermarkten vlees verkoop stimuleren middels prijsaanbiedingen. Dit onderzoekt toont aan dat supermarkten ongezonde consumptie bevorderen met vlees aanbiedingen..

Download publicatie (1704 kB)
22 nov. 2022
Superlijst Milieu 2022 België

Superlijst Milieu 2022 België is de eerste Superlijst uitgevoerd in België die vergelijkt wat vijf Belgische supermarkten doen om het voedselsysteem te verduurzamen. Het onderzoek laat zien dat duurzaam voedsel nog niet de norm is in Belgische supermarkten.

Download publicatie (34496 kB)
13 okt. 2022
Superlijst Gezondheid 2022

Superlijst Gezondheid 2022 is de tweede ranglijst die vergelijkt wat acht Nederlandse supermarkten doen om hun klanten te helpen kiezen voor gezond eten en drinken. Het onderzoek laat zien dat de supermarkt nog geen gezonde voedselomgeving is en ook dat het zich niet verbeterd. Want de uitkomst is niet veel anders dan twee jaar geleden.

Download publicatie (4859 kB)
25 jul. 2022
Prijsverschillen vlees en vleesvervangers

In maart 2022 publiceerde Questionmark, in opdracht van ProVeg Nederland, een prijsvergelijking van plantaardige en dierlijke alternatieven in Nederlandse supermarkten. Dit rapport is een update van het onderzoek uit maart, waarin twee vragen worden beantwoord:

- Hoe groot is nu het prijsverschil tussen vlees en vleesvervangers?

- Hoe verhoudt dit verschil zich tot de prijsverschillen die we eerder dit jaar vonden?

Download publicatie (5710 kB)
8 apr. 2022
Hoe betaalbaar is plantaardig?

Voor ProVeg onderzocht Questionmark de prijsverschillen tussen plantaardige alternatieven en hun dierlijke tegenhangers in de Nederlandse supermarkten. In het rapport "Hoe betaalbaar is plantaardig?" geven we inzicht in de prijzen van producten die bedoeld zijn als alternatief voor dierlijk (vegetarisch gehakt, sojamelk, etc.) en de prijs van de dierlijke tegenhangers. We onderzoeken de prijzen bij de grootste supermarkten in Nederland op basis van marktaandeel; Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi, Dirk en Plus.

Download publicatie (820 kB)
26 mrt. 2022
Superlist UK Milieu 2022

Voor “Superlijst UK Milieu 2022” onderzocht Questionmark vijf weken lang het online assortiment van de vier grootste Britse supermarkten. Het onderzoek toont aan dat retailers falen op klimaatverplichtingen door klanten aan te moedigen meer vlees te kopen wat slecht is voor onze gezondheid en de planeet.

Download publicatie (21257 kB)
22 dec. 2021
Questionmark Impactverslag 2020-2021

Met onze onderzoeken en de Superlijsten hebben wij sinds 2020 grote vooruitgang geboekt om verschillende betrokken partijen te doen beseffen dat we de transitie naar een toekomstbestendig voedselsysteem moeten versnellen. In ons Impactverslag 2020 - 2021 laten zien tot welke resultaten onze aanpak in die periode heeft geleid.

Download publicatie (6649 kB)
14 dec. 2021
Superlijst Dierenwelzijn 2021

Supermarkten kunnen in belangrijke mate bijdragen aan een diervriendelijker voedselsysteem. Voor Superlijst Dierenwelzijn onderzochten wij daarom in hoeverre supermarkten de verkoop van diervriendelijkere vlees-, zuivel-, ei- en visproducten simuleren en in hoeverre zij aansturen op het eten van minder dierlijk voedsel.

Download publicatie (5588 kB)
9 dec. 2021
Superlist UK Health 2021

Voor “Superlist UK Health 2021” onderzocht Questionmark vijf weken lang het online assortiment van de vier grootste Britse supermarkten. Uit een analyse van het aanbod blijkt dat ongezonde voedsel- en drankproducten sterk worden gepromoot.

Download publicatie (2056 kB)
27 mei 2021
Superlijst Groen - Een samenvatting

Superlijst Groen is het eerste onderzoek naar de duurzaamheid van supermarkten dat laat zien in hoeverre supermarkten een voedingspatroon stimuleren dat goed is voor het milieu en de natuur.  Hier vind je een samenvatting van de belangrijkste bevindingen.

Download publicatie (2635 kB)
27 mei 2021
Superlijst Groen 2021

Voor Superlijst Groen onderzocht Questionmark in hoeverre de supermarkt een voedingspatroon stimuleert dat bijdraagt aan natuurbehoud en een gezond milieu.

Download publicatie (7842 kB)
13 okt. 2020
Superlijst Gezondheid 2020

Superlijst Gezondheid 2020 is de eerste ranglijst die vergelijkt wat acht Nederlandse supermarkten doen om hun klanten te helpen kiezen voor gezond eten en drinken. Het onderzoek laat zien dat er grote verschillen zijn tussen de supermarktketens, ongeacht hun formule of marktaandeel.

Download publicatie (4863 kB)
21 sep. 2020
Troebel zicht op vissenwelzijn

Vissenwelzijn is niet of nauwelijks onderdeel van het beleid van supermarkten, visserij- en viskwekerijwetgeving en bestaande viskeurmerken. Dit concludeert de Dierenbescherming in haar vandaag gepubliceerde rapport “Troebel zicht op vissenwelzijn”, uitgevoerd door Questionmark.

Download publicatie (2652 kB)
18 sep. 2020
Verlokken met vega

Gaan de supermarkten de eiwittransitie realiseren, als machtigste speler in de voedselketen? Dan zullen toch eerst de aanbiedingen van groenten en vleesvervangers gunstiger moeten zijn dan die van vlees. Charlotte Linnebank van het onderzoeksbureau Questionmark deed in Amsterdam-Noord alvast een kleine steekproef door gewone worst met vegaworst te vergelijken. P+, het toonaangevende multimedium voor de praktijk van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) in Nederland doet verslag.

Download publicatie (4875 kB)
1 sep. 2020
Kinderproducten en gezondheid in de supermarkt

In hoeverre past het assortiment van kinderproducten in de supermarkt in een gezond voedingspatroon voor deze leeftijd? Welke kinderproducten worden actief onder de aandacht gebracht en welke plek heeft de gezondheid van kinderen in het MVO beleid van Nederlandse supermarkten? Met behulp van Stichting Questionmark heeft UNICEF Nederland bovenstaande vragen onderzocht in de periode november 2019 tot en met maart 2020.

Download publicatie (442 kB)
25 feb. 2020
Hoe zout is bewerkt vlees in de supermarkt?

Het aanbod in bewerkte vleesproducten in supermarkten is groot en divers. In opdracht van de Nierstichting heeft Questionmark onderzoek gedaan naar de gezondheid van het aanbod van bewerkte vleesproducten, met bijzondere aandacht voor het zoutgehalte.

Wie 100 gram bewerkt vlees eet, krijgt gemiddeld al 25% van de door de Gezondheidsraad aanbevolen maximum hoeveelheid van 6 gram zout binnen. Het meeste zout zit in (gebakken) spekreepjes. 72% voldoet aan de afspraken voor zoutreductie volgens het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. Geen enkel product voldoet aan alle criteria voor de dagkeuze volgens de criteria van het Voedingscentrum.

Download publicatie (375 kB)
29 jan. 2020
Hoe zout zijn vleesvervangers in de supermarkt?

Het aanbod in vleesvervangers in supermarkten is groot en divers, en heeft de afgelopen jaren een grote groei doorgemaakt. In opdracht van de Nierstichting heeft Questionmark onderzoek gedaan naar de gezondheid van het aanbod van vleesvervangers, met bijzondere aandacht voor het zoutgehalte.

Het algemene beeld is dat zeer weinig vleesvervangers als 'gezond' te betitelen zijn. Het meeste zout zit in producten als vegetarische spekjes en kaasschnitzels. Vooral bij de vegetarische worsten, filet, reepjes/stukjes en nuggets zijn nog veel producten die niet aan het Akkoord Productverbetering voldoen.

Download publicatie (550 kB)
10 sep. 2019
Achtergrondrapport bij productwijzer satésaus

In september 2019 vergeleek Questionmark 30 satésauzen uit de Nederlandse supermarkt op duurzaamheidsindicatoren milieu, mensenrechten, en indien van toepassing ook dierenwelzijn. Ook de hoeveelheid suiker, verzadigd vet en zout wegen mee. Dit rapport geeft een overzicht van de methode en resultaten van het onderzoek.

Download publicatie (659 kB)