Blog  ›  1 ster Beter Leven de nieuwe standaard

1 ster Beter Leven de nieuwe standaard

19 nov. 2018

Ruim 65% van de kant-en-klare stamppotten met vlees in het Nederlandse supermarktschap bevat een 1 ster Beter Leven keurmerk. Dit certificaat staat voor een kleine verbetering op dierenwelzijn ten opzichte van gangbare vleesproducten en wijst erop dat 1 Ster Beter Leven in dit schap de nieuwe standaard is. Een mooi voorbeeld van hoe concurrentie op kwalitatieve waarden leidt tot meer diervriendelijke producten in de supermarkt.

De weg omhoog

De Stamppotwijzer maakt duidelijk dat producenten de weg omhoog hebben gevonden voor wat betreft dierenwelzijn, maar er is nog geen reden voor een feestje. 1 ster Beter Leven behoort volgens Milieu Centraal niet tot de topkeurmerken omdat de verbeteringen ten opzichte van gangbare vleesproducten minimaal zijn. In deze Stamppotwijzer zakken zo’n 10 producenten dan ook door de bodem door nog voor ongecertificeerd vlees te kiezen. Bovenaan de Stamppotwijzer vinden we varianten van Chef Select (Lidl), Plus en Daily Chef met het 2 sterren Beter Leven keurmerk. De hutspot van De Oorsprong is volledig biologisch en denkt daarmee als enige naast de hoogste standaard op dierenwelzijn ook aan het milieu.

90% te zout

Slechts 3 van de 46 onderzochte kant-en-klare stamppotten uit de Nederlandse supermarkt voldoen aan de richtlijn van het Voedingscentrum van 2 gram zout per maaltijd. Dat betekent dat ruim 90% van de stamppotten te zout is. De Zuurkoolstamppot van Daily Chef (Lidl) bevat maar liefst 93% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid zout van 6 gram en eindigt daarmee onderaan in de Stamppotwijzer. “Omdat het om een hele maaltijd gaat is het extra teleurstellend dat er zoveel zout in zit. Je kan nu niet zelf kiezen of je meer of minder zout toevoegt aan je maaltijd. En waarschijnlijk zijn mensen ook niet bewust dat ze met een zogenaamd gezonde stamppot een ongezonde hoeveelheid zout binnen krijgen." aldus Charlotte Linnebank, directeur van Questionmark.

Ontvang iedere maand onze productwijzer

 

Hoe gezond en duurzaam is jouw favoriete Stampot?

Terug naar de Stamppotwijzer