Op weg naar radicale ketentransparantie

20 mrt. 2019

Het vergt moed van bedrijven om inzicht te geven in de stappen die zij zetten om hun keten te verduurzamen. 'Duurzaam' bestaat eigenlijk niet. Wel is er sprake van ver-duurzaming; een proces zonder concreet eindpunt. Door transparant te zijn, zegt een bedrijf eigenlijk: 'We werken aan verbetering, ook al is er op sommige gebieden nog veel werk te verzetten.' Als elke producent deze open durft te zijn over haar inspanningen, ontstaat er een nieuw en gelijk speelveld.

Questionmark is trots dat ze samen met de eerste veertien koplopers in het programma Transparant over Duurzaamheid een nieuwe norm neerzet voor transparantere productieketens voor voedselproducten uit de supermarkt.

Als voedselmerk zelf deelnemen? Stuur ons een mail.

Transparante producten

Van de volgende producten kun je de aanpak van duurzaamheid bekijken:

De aanpak van de volgende merken zal binnenkort ook te vinden zijn:

  • Nespresso
  • Inproba Sambal
  • De Kleinste Soepfabriek
  • Garden Gourmet

Transparante merken

Bekijk van de onderstaande merken ook de ambities, uitdagingen en prestaties op het gebied van duurzaamheid en gezondheid:

Achtergrond

Het vertrouwen in de voedingsindustrie is de afgelopen jaren gedaald. Meer mensen vragen om betrouwbare informatie over hun voedsel en of dit gezond en duurzaam is. Al sinds 2014 biedt Questionmark productinformatie vinden en werken we voortdurend aan het verbeteren van de informatie waarmee consumenten hun favoriete supermarktproducten kunnen vergelijken. Met het programma 'Transparant over Duurzaamheid' bouwt Questionmark samen met voedselmerken aan meer inzicht in de belangrijkste uitdagingen in productieketens op het gebied van mensenrechten, milieu en dierenwelzijn en in de maatregelen die deze voedselmerken nemen om deze uitdagingen aan te pakken. Questionmark heeft de ambitie om de nieuwe norm op het gebied van transparantie neer te zetten. Lees meer over het programma Transparant over Duurzaamheid.

Persbericht

Lees hier het persbericht "Questionmark brengt ketentransparantie stap dichterbij"

"Nature & More doet mee aan Transparant over Duurzaamheid omdat wij geloven dat er geen duurzaamheid bestaat zonder transparantie. De consument heeft het recht om te weten wat er allemaal achter zijn of haar aankoop zit. Groot compliment voor iedereen die zo veel energie heeft gestopt in dit prachtige initiatief"

Michaël Wilde, duurzaamheid- en communicatiemanager Nature & More (Eosta)

“Hoeksche Hoeve is altijd al gedreven door het belang van een duurzame productie. Wij wil dit delen met de kritische consument die meer wil weten van het product dat zij kopen.”

Henk Scheele, directeur Hoeksche Hoeve

“Transparant over Duurzaamheid wordt een belangrijk middel om consumenten te informeren over de inspanningen die je als bedrijf levert. En hoe later je aanhaakt, hoe meer je achter de troepen aanloopt.”

Sascha Steinfeldt, duurzaamheidsmanager Inproba.

"Om ervoor te zorgen dat wij weten wat we verkopen en dat de consument weet wat hij eet, willen we de keten “van boer tot bord” zo transparant mogelijk maken. De verbeterde duurzaamheidsmethode van Questionmark maakt het mogelijk om hier over te communiceren naar de consument."

Marianne van Keep, duurzaamheidsmanager Verstegen Spices & Sauces

Als bedrijf ook deelnemen?

Meer weten over Transparant over Duurzaamheid?