Impact  ›  Superlijst  ›  Supermarkten beloven verbetering na Questionmark rapport

Supermarkten beloven verbetering na Questionmark rapport

12 jun. 2019

Hoewel veel consumenten verantwoorde keuzes willen maken, stimuleert de voedselomgeving ze vaak in tegenovergestelde richting. Supermarktketens zijn een logisch beginpunt om deze omgeving positief te veranderen, want ze hebben 50% marktaandeel in het totale voedselaanbod en bovendien een machtige positie in productieketens.

Om supermarkten in beweging te krijgen is bekendheid en publieke discussie nodig, over de technieken waarmee zij ons beïnvloeden in de keuzes die we maken. Technieken als de samenstelling van hun assortiment; hun wekelijkse aanbiedingen; de prijzen van producten. Een vooronderzoek van Questionmark in 2019 toonde aan dat supermarkten soms sterk verschillen en vaak kunnen verbeteren in hoe ze mensen helpen kiezen voor gezond en duurzaam. Met dit onderzoek is een eerste publieke debat aangezwengeld.

Dat een publieke benchmark deel van de oplossing kan zijn blijkt ook uit reacties van supermarkten op het vooronderzoek. Zowel Albert Heijn, Lidl als Ekoplaza gaven aan n.a.v. de benchmark hun wekelijkse aanbiedingen te verbeteren. Gezien deze eerste reacties van supermarkten en de stevige aandacht van de media voor slechts een vooronderzoek, zien wij groot potentieel voor meer impact bij een uitgebreide en niet anonieme benchmark. Wordt vervolgd in 2020.

Superlijst

Lees meer over Superlijst.