Vooronderzoek Superlijst

12 jun. 2019

Slechts 1 op de 5 supermarkt aanbiedingen is gezond

Supermarkten spelen een bepalende rol in wat mensen kopen en consumeren. Slechts 1 op de 5 aanbiedingen van supermarkten is gericht op het promoten van producten uit de Schijf van Vijf. De gemiddelde supermarktfolder verleidt mensen dus tot het kopen van producten die het Voedingscentrum als minder of ongezond beschouwt. Het beeld van de mate waarin supermarkten de verantwoordelijkheid nemen om de gezonde keuze ook de makkelijkste te maken, is sterk wisselend. Er zijn grote verschillen tussen, maar ook binnen supermarkten. Uit onderzoek van Questionmark naar het assortiment en promoties van Nederlandse supermarkten blijkt ondermeer:

  • Geen van de supermarkten lijkt via aanbiedingen te sturen op gezonde keuzes. De verhouding tussen gezonde en ongezonde producten in hun wekelijkse aanbiedingen staat haaks op de aanbevolen verhouding in de Richtlijnen Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.
  • Als het gaat om duurzaamheid zijn er wél supermarkten die hun aanbiedingenbeleid gebruiken om zich te onderscheiden, bijvoorbeeld door consumptie van plantaardige eiwitten te stimuleren. Bij sommige supermarkten is de vegetarische keuze aanmerkelijk makkelijker dan bij andere.

Dit beeld bevestigt de wenselijkheid van een benchmark van supermarkten op de mate waarin zij gezond en duurzaam de makkelijke keuze maken. Zo'n benchmark kan invulling geven aan het idee van een 'vergelijking van supermarkten' zoals geïntroduceerd door minister Schouten (LNV) en staatssecretaris Blokhuis (VWS) in hun gezamenlijke Kamerbrief (2018).

Preventieakkoord

Het eerste onderzoek wijst dus uit dat supermarkten vooral de ongezonde keuze promoten. Het onderzoek over de gezonde keuze sluit naadloos aan op de doelstellingen uit het Nationaal Preventie akkoord en dit onderzoek is daarom in juni 2019 aangeboden aan de Tweede Kamer en Staatsecretaris Blokhuis van VWS. Questionmark en de Transitiecoalitie Voedsel hebben het ministerie van VWS en de Tweede Kamer verzocht om bij de besluitvorming over het Preventieakkoord ook middelen vrij te maken voor opschaling en periodieke herhaling van het onderzoek.

Overhandiging onderzoeksrapport

Het onderzoeksrapport is aangeboden aan staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en hij zegt toe de uitkomsten van het onderzoek te betrekken bij het debat in de Tweede Kamer over het Preventieakkoord: “Voor onze gezondheid is het belangrijk dat de gezonde keus makkelijk is. Supermarkten spelen hierin een belangrijke rol met hun aanbod en de producten die ze in de aanbieding zetten. De afgelopen jaren hebben de supermarkten al veel gedaan, maar het kan echt beter. Dat blijkt ook uit dit onderzoek. Ik moedig dit soort initiatieven dan ook aan zodat het steeds aantrekkelijker wordt om in de supermarkt voor gezond eten te kiezen.” aldus Paul Blokhuis.

Rapport

Waar nu vanwege beperkte middelen nog is afgezien van het noemen van concrete namen van supermarktformules kan dit bij opschaling van het onderzoek wel gebeuren. Daardoor kunnen de goede voorbeelden worden beloond en de achterblijvers worden geprikkeld tot meer inspanningen.

Download het Superlijst vooronderzoek

Op de hoogte blijven?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief.

 

Meer weten over Questionmark?