Productwijzers  ›  Satésauswijzer
11 okt. 2019

Satésauswijzer


Naar wijzer 3Reacties van merken 

Questionmark vergeleek 30 satésauzen uit de Nederlandse supermarkt op transparantie en duurzaamheid. Ook werd er gekeken naar gehaltes vet, suiker en zout.

Wat valt op?

  • Alle producten bevatten soja, maar slechts bij 7 producten is bekend dat die soja gecertificeerd is om bijvoorbeeld illegale boskap te vermijden.
  • Het gebruik van palmolie is geen groot probleem bij deze sauzen: we troffen slechts in één product palmolie aan, inclusief certificaat dat staat voor begin van verduurzaming.
  • Weinig merken geven openheid over de herkomst van hun pinda's, terwijl er tussen herkomstlanden grote verschillen bestaan in duurzaamheids- en sociale risico's. Geen enkel merk geeft openheid over het waterverbruik in de productie.
  • Meer dan de helft van de merken gebruikt geen dierlijke ingrediënten meer in de receptuur of in de bereidingsinstructies. Deze merken dragen bij aan de transitie naar plantaardig voedsel.

Lees het achtergrondrapport voor meer informatie.
In 2017 vergeleken we satésauzen op suiker, zout en palmolie.

Wat wegen we mee?
  • Zout
  • Suikers
  • Verzadigd vet
  • Duurzaamheid

Satésauswijzer

sustainability
Duurzaamheid
health
Gezondheid
Voorlopers
1
Satesaus kant-en-klaar
Verstegen
Satesaus kant-en-klaar
sustainability
Beste score duurzaamheid
health
Beste score duurzaamheid
2
Satesaus kant & klaar
Inproba
Satesaus kant & klaar
sustainability
health
Achterblijvers
28
Satésaus kant & klaar
1 de Beste
Satésaus kant & klaar
sustainability
health
28
Satésaus kant en klaar
g'woon
Satésaus kant en klaar
sustainability
health
30
Satésaus kant-en-klaar
Plus
Satésaus kant-en-klaar
sustainability
health

Reacties van producenten

Verstegen is erg trots op het feit dat de Verstegen satésaus nr 1. is op het vlak van duurzaamheid. Het is belangrijk om aan de huidige gezondheidseisen te voldoen. Verstegen is momenteel bezig met het ontwikkelen van een satésaus waarbij de receptuur nog meer hieraan voldoet, zonder dat dit ten koste gaat van de smaak. Uiteraard zijn we ook altijd bezig ons nog verder te verduurzamen. Verstegen biedt naast de gewone satésaus ook een natriumarme variant aan. Deze variant is in 2017 meegenomen in de satésauswijzer en behaalde hiermee de eerste plaats op het gebied van gezondheid.
Michel Driessen, directeur Verstegen
Bij Jumbo willen we het elke dag beter doen en vinden we lekker en gezond eten belangrijk. Daarom gaan we de Jumbo satésaus receptuur gezonder maken met veel minder zout (van 1,7 naar 1,55 gram) en suiker (29,4 naar 18,0 gram). Per 1 januari zal de satésaus met aangepaste receptuur in de schappen liggen.
Jumbo
n de vorige satésauswijzer uit 2017 waarbij enkel nadruk op gezondheid lag, eindigden we op de laatste plaats. Dat was voor ons de aanleiding om met The Questionmark in stakeholder dialoog te treden en om van elkaar te leren. De stakeholder dialoog resulteerde in zowel onze deelname aan het project Transparant over Duurzaamheid als ook het bereiken van de tweede plaats in de ranking van de nieuwe satésauswijzer. Onze receptuur hebben we volledig aangepast en verbeterd en dat werd door The Questionmark gezien en gewaardeerd. Ons duurzaamheidsbeleid was al ijzersterk en door een misinterpretaties van de TCS vragenlijsten m.b.t. het eigen waterverbruik en duurzaam verpakkingsdesign, konden wij deze informatie pas na publicatie van de satésauswijzer verstrekken. Dat leidde echter niet tot een hogere ranking, wel tot een transparantere duurzaamheidspagina. Al met al zijn we tevreden met de uitkomsten van de wijzer, waarbij deze keer voor driekwart van de totale score gedomineerd werd door duurzaamheidsprestaties. Met deze methodologie wordt ook meteen duidelijk dat duurzaamheid van grondstoffen in de supply chain en de productie, inmiddels zwaarder weegt dan gezondheid.
Sascha Harry Steinfeldt – CSR & Sustainability Consultant a.i. Inproba BV
      
Toelichting

Deze satésauswijzer is gebaseerd op de etiketinformatie van een selectie satésauzen uit het assortiment van Albert Heijn, Jumbo, Ekoplaza, Jan Linders, Plus en Lidl. De plaats van een product in de vergelijking wordt bepaald door de thema's gezondheid (25%) en duurzaamheid (75%). Bij gezondheid is het zout-, suiker- en verzadigd vetgehalte meegenomen. Bij duurzaamheid zijn de merken vergeleken op de belangrijkste duurzaamheidsrisico's bij samengestelde voedingsmiddelen, zoals vastgesteld door Wageningen University & Research en The Sustainability Consortium. Op ieder van deze risico's is gekeken naar het openbaar gepubliceerd beleid van de bedrijven achter de satésausmerken. Zie ook onze methodologie. Indien een duurzaamheisdsrisico niet speelt bij een product, bijvoorbeeld door te kiezen geen soja, palmolie of dierlijke ingrediënten te gebruiken wordt de tekst 'n.v.t.' laten zien en scoort een merk de volledige punten op dit onderwerp.

Foto door Marco Verch onder CC-BY licentie.

Schrijf je in

 

Meer weten?

Neem contact met ons op