Productwijzers  ›  Cornflakeswijzer
5 feb. 2018

Cornflakeswijzer


Naar wijzer 6Reacties van merken 

Veel zout en weinig vezels

In iedere supermarkt kun je kiezen uit een ruim aanbod ontbijtgranen. Cornflakes, ook een graansoort, zijn een populair ontbijtalternatief. Hoe gezond en duurzaam zijn deze uit de VS overgewaaide maisvlokken eigenlijk? Questionmark vergelijkt vijftien verschillende cornflakes uit de supermarkt op de aanwezigheid van zout, suikers, vezels en keurmerken. Met deze wijzer helpt Questionmark de consument bij het maken van een bewuste keuze. Veertien van de vijftien cornflakes passen niet in de Schijf van Vijf omdat ze te veel zout of te weinig vezels bevatten.

Extra of broodnodig?

Alleen de cornflakes van Consenza (#1) bevatten meer dan 8 gram vezels per 100 gram en voldoet hiermee aan de Schijf van Vijf-richtlijn voor ontbijtgranen. AH Basic (#14) is met maar liefst 2,5 gram per 100 gram de zoutste terwijl de top drie geen zout toevoegt. Plus (#12), Perfekt (#13) en Hahne (#15) kiezen voor veel extra suikers.

Wat wegen we mee?
  • Zout
  • Suiker
  • Vezels
  • Biologisch keurmerk

Cornflakeswijzer

Merk + naamSuikers (g/100g)Zout (g/100g)Vezels (g/100g)Biologisch?
1Vorkoren cornflakes
Consenza
Vorkoren cornflakes
1,1
0,01
9,3
2Cornflakes
Smaakt
Cornflakes
0,6
0,01
3,7
3Cornflakes
Your Organic Nature
Cornflakes
0,5
0,01
3,1
4Cornflakes
Lima
Cornflakes
1
0,75
5
5Cornflakes
Peak's
Cornflakes
5,17
0,4
4,5
6Cornflakes
Eden
Cornflakes
3,8
2
3,5
7Gluten Free Cornflakes
Schär
Gluten Free Cornflakes
4,2
1,8
5
8Vrij van gluten cornflakes
AH
Vrij van gluten cornflakes
6,5
1,3
4
9Cornflakes
Kellogg's
Cornflakes
8
1,13
3
10Cornflakes
Jumbo
Cornflakes
8
0,9
2,2
11Cornflakes
Lieke is vrij
Cornflakes
7,5
2,38
3,1
12Cornflakes
Perfekt
Cornflakes
8,6
2
3,3
13Cornflakes
Plus
Cornflakes
8,6
2
3,3
14AH BASIC Cornflakes
AH Basic
AH BASIC Cornflakes
6
2,5
3,5
15Cornflakes Hahne
Hahne
Cornflakes Hahne
8,6
2,2
3

Reacties van producenten

"Met deze test zijn een aantal belangrijke punten aan het licht gekomen, waar we aan zullen gaan werken. Als organisatie zouden wij cornflakes niet direct aanraden als ‘gezonde keuze’ binnen het ontbijtschap."

Udea BV (Ekoplaza)

"PLUS werkt continu aan het gezonder maken van haar assortiment door het verlagen van de hoeveelheid suiker, verzadigd vet en zout in diverse huismerkproducten. De receptuur van de PLUS Cornflakes wordt later dit jaar verbeterd. De hoeveelheid suiker én zout in dit product worden gereduceerd."

Plus

"Smaakt Cornflakes zijn vanzelfsprekend biologisch en bestaan voor 100% uit mais. Dus zonder toevoegingen. Dit past volledig in de ambitie van de Smaakspecialist om het volledig assortiment zonder toegevoegde geraffineerde suikers te maken. De wijzer maakt wat dat betreft goed zichtbaar, waar de verschillende producten staan en brengt de markt in beweging. Dat is positief. Het is immers onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om verantwoorde voeding voor iedereen toegankelijk te maken".

De Smaak Specialist

"Jumbo wil lekker en gezond eten makkelijk bereikbaar wil maken voor iedereen, onder meer door het stapsgewijs gezonder maken van het huismerk. Dit geldt ook voor de cornflakes. Hierbij kijken we naar een verlaging van suiker en zout en het verhogen van vezels."

Jumbo

"Wij gebruiken de gehele maïskorrel. In tegenstelling tot andere cornflakes houden wij de kiem ook in de cornflakes. De kiem is dus ook de reden voor het hoge gehalte aan vezels."

PureFood (Consenza)

"Sinds 2012 verlaagt Albert Heijn de hoeveelheid zout, verzadigd vet en suiker in haar producten. De receptuur van de cornflakes wordt later dit jaar verbeterd. Nog voor de zomer 2018 wordt het zoutgehalte van de AH Basic cornflakes flink gereduceerd."

Albert Heijn
      
Toelichting

Deze productwijzer is gebaseerd op de product etiketinformatie van een selectie producten uit het assortiment van Albert Heijn, Jumbo, Ekoplaza, Deen en Plus en is samengesteld aan de hand van de hoeveelheid suiker per 100 gram (30 % score), de hoeveelheid zout per 100 gram (30 % score), de hoeveelheid vezels per 100 gram (30 % score) en de toekenning van een duurzaamheidskeurmerk (10 % score).

Ontvang iedere maand onze productwijzer

 

Rookworstwijzer

Hoe gezond en duurzaam is jouw favoriete rookworst?