Productwijzers  ›  Fritessauswijzer
21 nov. 2017

Fritessauswijzer


Naar wijzer 2Reacties van merken 

Minder olie, meer toevoegingen

Fritessaus eet je niet voor je gezondheid. Toch is de roomwitte saus aanzienlijk minder vet dan mayonaise en daarmee lijkt het een gezonder alternatief. Questionmark vergeleek het supermarktaanbod fritessauzen op de aanwezigheid van suiker, zout en het soort ei dat verwerkt is. Met de wijzer helpt Questionmark de consument bij het maken van een bewuste keuze. Opsteker: de legbatterij lijkt verleden tijd. Geen enkele sausproducent kiest nog voor kooieieren.

Vet of suikers?

Door de beperkte hoeveelheid olie bevat fritessaus gemiddeld de helft tot tweederde minder verzadigd vet dan echte mayonaise. Charlotte Linnebank van Questionmark reageert: “Door het terugbrengen van vet lijkt een fritessaus gezonder dan mayonaise. Helaas wordt dit gezondheidseffect bij de meeste fritessauzen grotendeels teniet gedaan door de toevoeging van zout en veel suiker.“

Wat wegen we mee?
  • Suiker
  • Zout
  • Soort ei

Fritessauswijzer

Merk + naamSuiker (g/100g)Zout (g/100g)Soort Ei
1Fritessaus
Jumbo
Fritessaus
5,7
1,5
Vrije uitloop
2Fritessaus
Calve
Fritessaus
5,5
1,4
Scharrel
3Fritessaus Original
Vita D'or
Fritessaus Original
7,8
1,3
Vrije uitloop
4Fritessaus
Plus
Fritessaus
7,8
1,3
Scharrel
5Fritessaus
Perfekt
Fritessaus
7,8
1,3
Scharrel
6Fritessaus
Superieur
Fritessaus
8,1
1,5
Scharrel
7Fritessaus
Oke
Fritessaus
8,4
1,5
Scharrel
8Fritessaus
AH
Fritessaus
6,5
1,8
Vrije uitloop
9Fritessaus
Markant
Fritessaus
6,3
1,8
Scharrel
10Fritessaus
Perfekt
Fritessaus
6,3
1,8
Scharrel
11Fritessaus
Plus
Fritessaus
6,3
1,8
Scharrel
12Classic fritessaus
AH
Classic fritessaus
6,5
1,8
Scharrel
13Fritessaus
Gouda's Glorie
Fritessaus
13
1,4
Vrije uitloop
14Fritessaus Classic
Remia
Fritessaus Classic
10
1,7
Vrije uitloop
15Zaanse fritessaus
Van Wijngaarden
Zaanse fritessaus
8,3
1,9
Scharrel
16Fritessaus
Oliehoorn
Fritessaus
8,8
1,9
Scharrel

Reacties van producenten

"Remia Fritessaus heeft altijd voldaan en voldoet nog steeds aan de normen van de World Health Organization (WHO), die de basis vormen van het Ik kies bewust logo. Remia is echter niet tevreden met de plek op de lijst van de Fritessauswijzer en zal op basis van deze resultaten de receptuur aanpassen."

Remia

"Calvé kampt met de gevolgen van de vogelgriep en de ophokplicht eerder dit jaar. Hierdoor zijn we genoodzaakt scharreleieren te verwerken, in plaats van de op het etiket aangegeven vrije uitloopeieren. Vanaf week 6 in het nieuwe jaar verwacht Calvé weer 2 sterren Beter Leven eieren te kunnen verwerken in onze fritessaus."

Unilever
      
Toelichting

Deze productwijzer is gebaseerd op de product etiketinformatie van producten uit het assortiment van Albert Heijn, Jumbo, Ekoplaza, Coop, Lidl en Plus en is samengesteld aan de hand van de hoeveelheid suiker per 100 gram (40% score), de hoeveelheid zout per 100 gram (40% score) en de keuze voor het soort ei (20%). We zijn uitgegaan van een gemiddelde dichtheid van fritessaus van 1,04 gram/ml. Producenten die hun voedingswaarde in grammen declareren zijn omgerekend naar g/100ml, om de producten allemaal met elkaar te kunnen vergelijken. Hierdoor kan het voorkomen dat de waarden die je in de QM-wijzer ziet niet altijd overeen lijken te komen met de waarden op de verpakking, als op de verpakking de waarden in g/100g worden getoond.

Ontvang iedere maand onze productwijzer

 

Frikandelwijzer

Hoe gezond en duurzaam is jouw favoriete frikandel?