Productwijzers  ›  Hazelnootpastawijzer
25 jun. 2018

Hazelnootpastawijzer


Naar wijzer 11Reacties van merken 

Nog harde noten te kraken

Hazelnootpasta is niet weg te denken van de ontbijt- lunchtafel. De populaire chocoladetraktatie komt in vele vormen en bevat ingrediënten met een schaduwkant. Questionmark vergelijkt vierentwintig varianten uit de Nederlandse supermarkten en beoordeelt ze op de aanwezigheid van suiker, verzadigd vet toekenning van keurmerken voor hazelnoten, cacao én palmolie. Lees hier de blog over de totstandkoming van de Hazelnootpastawijzer.

Wat wegen we mee?
  • Suikers
  • Verzadigd Vet
  • Arbeidsomstandigheden hazelnoten
  • RSPO palmolie

Hazelnootpastawijzer

Merk + naamSuikers (g/100g)Verzadigde vetten (g/100g)Arbeid hazelnoot?Topkeurmerk cacao?RSPO palmolie?
1Hazelnoot Chocopasta
Jumbo
Hazelnoot Chocopasta
48,5
5,2
2Chocoladepasta melk extra hazelnoot
Albert Heijn
Chocoladepasta melk extra hazelnoot
48
6
3Hazelnootpasta 80% minder suiker
Blue Band
Hazelnootpasta 80% minder suiker
5,5
7,3
4Biologische Chocopasta Hazelnoot
Jumbo
Biologische Chocopasta Hazelnoot
48,2
6,5
5Hazelnootpasta
Albert Heijn
Hazelnootpasta
52
8,5
6Hazelnootpasta
Fairtrade Original
Hazelnootpasta
48
9,3
7Hazelnootpasta met koolzaad- en zonnebloemolie
Blue Band
Hazelnootpasta met koolzaad- en zonnebloemolie
52
3,8
8Hazelnootspread
AH Basic
Hazelnootspread
57
9,5
9Biologische hazelnootpasta
La Vida Vegan
Biologische hazelnootpasta
48
5,5
n.v.t.
10Biologische chocopasta 35% hazelnoot
Chocolate Rhapsody
Biologische chocopasta 35% hazelnoot
43,5
6,8
11Hazelnootpasta
Plus
Hazelnootpasta
52
11
12Original hazelnootpasta
Penotti
Original hazelnootpasta
46
6,9
13Bio Hazelnootpasta
Penotti
Bio Hazelnootpasta
49
7
14Bio Soja Hazelnootpasta
Penotti
Bio Soja Hazelnootpasta
46
8,4
15Hazelnootpasta
Bio+
Hazelnootpasta
54,7
8
16Chocoreale hazelnut
De Rit
Chocoreale hazelnut
31,1
12
17Biologische hazelnootpasta
Blue Band
Biologische hazelnootpasta
51
9,3
18Hazelnootpasta
OriNoko
Hazelnootpasta
58
10
19Hazelnoot Chocopasta
g'woon
Hazelnoot Chocopasta
52
11
20Biologisch Hazelnootpasta
AH Biologisch
Biologisch Hazelnootpasta
49
6,5
21Hazelnoot pasta
Nusica
Hazelnoot pasta
59,2
6,4
22Hazelnootpasta
Nutella
Hazelnootpasta
56,8
11
23Praline Hazelnootpasta
Penotti
Praline Hazelnootpasta
51
9,5
24Hazelnootpasta
Oke
Hazelnootpasta
60,2
8,7

Reacties van producenten

Wij besteden veel aandacht aan MVO, duurzame grondstoffen (o.a. RPSO, UTZ, Fairtrade), groene energie, meer producten met minder suiker, hoogste kwalificaties in BRC (AA) en IFS, recyclebare verpakkingen, door introducties van ‘vegan’ producten minder nadruk op zuivelgrondstoffen/milieubelasting, minder plastic in verpakkingen. Op langere termijn aandacht voor issues zoals bijvoorbeeld: elektrische vrachtwagens, andere vormen van grondstoffen-sourcing in het kader van global/carbon footprints.

Brinkers Food

Wij ambiëren in de toekomst om het aandeel Fair Trade verder te verhogen.

Bio+

We blijven continue op zoek naar alternatieven voor op de ontbijt- en lunchtafel en hopen ook in de toekomst meer en verantwoorde opties aan te kunnen bieden voor op brood.

Unilever Benelux (Blue Band)

De samenwerking tussen Ferrero en UTZ is niet alleen beperkt tot certificering. Ferrero startte in 2012 zijn eigen bedrijfsprogramma Ferrero Farming Values voor hazelnoten in Turkije, nog voordat we de UTZ hazelnootstandaard lanceerden. UTZ en Ferrero hebben nauw samengewerkt op het gebied van kennisuitwisseling over ervaringen in het veld en innovatieve duurzaamheidsconcepten, met als doel onze impact te vergroten en bij te dragen aan een duurzamere hazelnootsector in Turkije. Deze samenwerking gaat verder dan certificering (op merkniveau).

UTZ

UTZ

Wij zetten continu stappen als het gaat om suiker en zout reductie in onze producten.

Albert Heijn

We kijken naar suikerreductie, maar De Rit is een merk dat staat voor biologisch, puur, maar ook verwennen. Smaak is key.

Wessanen (De Rit)

Onze ambitie is de allerbeste en de allerlekkerste hazelnootpasta’s te maken. Hiervoor selecteren we steeds de beste ingrediënten, deels duurzaam geproduceerd, met respect voor mens en milieu. Onze pasta’s worden bereid zonder kleurstof, conserveermiddel, kunstmatige zoet- en smaakstoffen. We willen het morgen beter doen dan vandaag.

Peeters Produkten BV (Penotti)

Onze missie als fairtrade organisatie is om zoveel mogelijk boeren in ontwikkelingslanden een eerlijk loon en een betere toekomst te bieden. Zo bestaat onze hazelnootpasta in totaal uit 48% cacao en rietsuiker van fairtrade boeren uit Zuid-Amerika en Afrika. Met onze Hazelnootpasta hopen we zoveel mogelijk andere Hazelnootpasta fabrikanten te inspireren om ook over te stappen op het gebruik van eerlijke ingrediënten. Ons streven als non-profit organisatie is om zoveel mogelijk impact te kunnen maken; een smaakvol en kwalitatief product vormt hierbij de sleutel tot succes.

Fairtrade Original

Alle cacao verwerkt in huismerkproducten is fairtrade of UTZ gecertificeerd. Verwerkte hazelnoten zijn gecertificeerd volgens UTZ Certified. Daarnaast verwerken wij uitsluitend duurzame palmolie in onze food-producten, op basis van een zogenoemd ’segregated’ handelssysteem. Ook maken we altijd de overweging om palmolie die aanwezig is in een product te vervangen door een ander ingrediënt. Qua gezondheid hebben we ambities om het assortiment broodbeleg gezonder te maken.

Jumbo Supermarkten

Onze verduurzamingsambities zijn terug te lezen in ons Verslag Duurzame Handel 2017, zoals gepubliceerd op onze website. Onze gezondheidsambities liggen in zijn algemeenheid op zout, vet en (toegevoegd) suiker reductie. We volgen hier bijvoorbeeld de afspraken uit het Akkoord Verbetering Productsamenstelling, maar nemen ook zelf initiatieven. Het assortiment van onze eigen merken is echter dermate groot, dat het te ver gaat om dit hier allemaal te vermelden. We pakken dit op van project naar project. Naast genoemde reducties werken wij ook aan het terugdringen van allergenen, onnodige additieven en een verdere uitbreiding van ons biologisch assortiment.

Superunie (G'woon, Oké)

PLUS werkt dan ook continu aan het gezonder maken van haar assortiment door het verlagen van de hoeveelheid suiker, verzadigd vet en zout in diverse huismerkproducten.

Plus Supermarkten
      
Toelichting

Deze Hazelnootpastawijzer is gebaseerd op de product etiketinformatie van een selectie producten uit het assortiment van Albert Heijn, Jumbo, Ekoplaza, Jan Linders, Vomar, Plus en Lidl en is samengesteld aan de hand van de hoeveelheid suiker per 100 gram (25 % score), de hoeveelheid verzadigd vet per 100 gram (25% score). Ook wordt gekeken naar de RSPO-certificering op palmolie (16,7%), keurmerken of afkomst van cacao (16,7%) en de inzet voor betere arbeidsomstandigheden voor bij de productie van hazelnoten (16,7%). De hierboven weergegeven voedingswaarden zijn gecontroleerd door de merkeigenaren.

Ontvang iedere maand onze productwijzer

 

Vruchtenkwarkwijzer

Hoe gezond en duurzaam is je favoriete vruchtenkwark?