Productwijzers  ›  Ketchupwijzer
17 aug. 2017

Ketchupwijzer


Naar wijzer

Hoog op smaak

Tomatenketchup eet je omdat het lekker is. De prettige umami-smaak gaat uitstekend samen met vlees, friet, tosti’s; noem maar op. Dat de rode saus op smaak wordt gebracht met zout en suikers is geen geheim, maar de ene ketchup is de andere niet. Questionmark vergelijkt de schappen van vier grote supermarkten en zet vierentwintig ketchups op een rij zodat jij beter weet waarvoor je kiest. Wat direct opvalt is dat meer dan de helft van de sauzen biologisch is. Onderaan de lijst bungelt de ketchup van Jumbo. Tomato ketchup-founder Heinz staat met zijn authentieke recept bij de onderste vier.

Bovenaan onze Ketchupwijzer staat Tons ongezoete ketchup. Ook Van Wijngaardens natriumarme variant scoort hoog vanwege de afwezigheid van jawel; natriumzout. Remia heeft alle reden tot een feestje. De sauzenmaker die in bijna iedere supermarkt te vinden is staat met hun reguliere saus op drie. Opvallend weinig suikers en zout heeft Remia nodig om hun tomatensaus op smaak te krijgen. De hekkensluiters pakken het anders aan. Zo bevat nummer laatst Jumbo bijna dubbel zoveel toegevoegde zout en suikers als Remia. Ook de variant van Zeisner springt in het oog. Hun ketchup bestaat voor eenderde uit suiker. Het biologische Byodo bevat met 3,2 gram het meeste zout per 100 gram.

Wekelijkse keuze

Ketchup valt sowieso niet binnen de Schijf van Vijf. Wel kan het onderdeel zijn van je wekelijkse keuze. Over de hoeveelheid suikers in rode sauzen doet het Voedingscentrum geen aanbevelingen. Over zout geven ze wel advies. Een rode saus zoals ketchup valt binnen de wekelijkse keuze wanneer het per portie minder dan 0,2 gram natrium bevat. Maar hoe groot is precies een portie?

Porties verwarring

Doordat er nog geen heldere normen bestaan voor het omschrijven van een portie, kan het Voedingscentrum haar gezondheidsrichtlijnen nog niet toepassen op individuele producten. Dit komt omdat er nog geen consensus bestaat tussen producenten over wat een portie betreft (wist je dat een KitKat vier porties bevat?!). Questionmark wil niet langer wachten op een officiële richtlijn, juist omdat blijkt dat consumenten bij het kiezen van ongezonde producten advies kunnen gebruiken. Daarom baseren we onze portiegroottes op die van de voedingsindustrie zelf. Deze zijn op Europees niveau vastgesteld. Met deze portiegroottes én de richtlijnen van de Schijf van Vijf voor dag- en weekkeuzes labelt Questionmark voedingsmiddelen op een manier die consumenten de gewenste kleinere stapjes voor minder ongezonde keuzes biedt en tegelijk zo dicht mogelijk ligt bij de richtlijnen van de Schijf van Vijf. Zo zetten wij een portie ketchup op 15 gram. Op basis van deze bepaalde hoeveelheid kan Questionmark wél de richtlijnen van het Voedingscentrum toepassen. Ons advies: aangezien je vaak meer ketchup op je bord spuit dan de genoemde 15 gram is een saus met minder zout het overwegen waard.

Wat wegen we mee?
  • Zout
  • Suiker
  • Biologisch keurmerk

Ketchupwijzer

Merk + naamZout (g/100g)Suikers (g/100g)Suiker toegevoegdBiologisch
1Ketchup ongezoet
Tons
Ketchup ongezoet
1,2
4,8
nee
2Zaanse tomaten ketchup natriumarm
Van Wijngaarden
Zaanse tomaten ketchup natriumarm
0,1
13
(biet)suiker, maltodextrine
3Tomatenketchup
Remia
Tomatenketchup
1,1
9,6
glucose-fructose(stroop), aspartaam, acesulfaam-K
4Tomatenketchup Classic
Your Organic Nature
Tomatenketchup Classic
1,3
15,9
agavesiroop
5Ketchup 320Ml Bio
Smaakt
Ketchup 320Ml Bio
1,3
16
agavesiroop
6Organic ketchup
BioBandits
Organic ketchup
1,7
6,4
nee
7Tomatenketchup ongezoet
Your Organic Nature
Tomatenketchup ongezoet
1,7
6,4
nee
8Tomaten Ketchup 50% minder suikers en zout
Heinz
Tomaten Ketchup 50% minder suikers en zout
0,9
11
(biet)suiker, steviolglycosiden
9Ketchup
Gouda s Glorie
Ketchup
1,2
13,2
(biet)suiker, glucose-fructosestroop, sucralose
10Tomatenketchup
Superieur
Tomatenketchup
1,8
8,5
glucose/fructose(stroop), acesulfaam-K
11Tomatenketchup knijpfles
Machandel
Tomatenketchup knijpfles
1,4
10,9
agavesiroop
12Tomatenketchup Classico
La BIO IDEA
Tomatenketchup Classico
1,5
15
rietsuiker
13Zaanse Tomaten Ketchup
Van Wijngaarden
Zaanse Tomaten Ketchup
1,4
12,9
(biet)suiker
14Biologische tomatenketchup
AH Biologisch
Biologische tomatenketchup
1,9
20,2
(biet)suiker
15Ketchup
AH
Ketchup
1,5
21,1
(biet)suiker
16Ketchup
Calve
Ketchup
1,8
18,4
(biet)suiker
17Ketchup Bio
Heinz
Ketchup Bio
1,7
24,8
(biet)suiker
18Tomatenketchup
Bio+
Tomatenketchup
2
20,2
(biet)suiker
19Biologische Tomaten Ketchup
Biologisch van Jumbo
Biologische Tomaten Ketchup
2
20,4
(biet)suiker
20Tomatenketchup (zonder kristalsuiker)
Byodo
Tomatenketchup (zonder kristalsuiker)
2,1
18
agavensap
21Tomato Ketchup 300ml
Heinz
Tomato Ketchup 300ml
1,8
22,8
(biet)suiker
22Tomatenketchup
Byodo
Tomatenketchup
3,2
20
rietsuiker
23Tomatenketchup
Zeisner
Tomatenketchup
1,5
33,1
(biet)suiker, appelpuree
24Tomatenketchup
Jumbo
Tomatenketchup
2,1
23,5
(biet)suiker

      
Toelichting

Deze QM-wijzer is gebaseerd op de product etiketinformatie van producten uit het assortiment van Albert Heijn, Jumbo, Ekoplaza en Plus en is samengesteld aan de hand van de hoeveelheid zout per 100 gram (45% score), de hoeveelheid suiker per 100 gram (45% score) en of een product biologisch is (10%). We zijn uitgegaan van een gemiddelde dichtheid van ketchup van 1,14 gram/ml en het omgerekend naar g/100g, om de producten allemaal met elkaar te kunnen vergelijken. Hierdoor kan het voorkomen dat de waarden die je in de QM wijzer ziet niet altijd overeen lijken te komen met de waarden op de verpakking, als op de verpakking de waarden in g/100ml worden getoond.

Ontvang iedere maand onze productwijzer

 

Paprika chips-wijzer

Hoe gezond en duurzaam is jouw favoriete paprika chips?