Superlijst Gezondheid 2022

13 okt. 2022

Gezond eten. Wat doen supermarkten twee jaar later?

Een supermarkt kan de consument niet gezond maken. Toch hebben ze invloed op de keuzes die consumenten maken door middel van hun assortiment, promoties en winkelomgeving. Superlijst Gezondheid 2022 laat zien in hoeverre supermarkten een gezond voedingspatroon stimuleren. Bovendien zien we of supermarkten vooruitgang boeken, want we vergelijken de resultaten met Superlijst Gezondheid 2020. De supermarkten die wij onderzoeken zijn: Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi, Plus, Dirk, Coop en Ekoplaza.

Dit zijn de belangrijkste bevindingen.

"De supermarkt is nog geen gezonde voedselomgeving"

Supermarkten doen weinig om gezond eten makkelijk te maken. Aanbiedingen, assortiment en winkelinrichting maken de ongezonde opties aantrekkelijk. Maatregelen om juist de gezonde keuze te stimuleren ontbreken vrijwel geheel of zijn niet te beoordelen, zowel in de praktijk als in het beleid. Dat zijn de uitkomsten van Superlijst Gezondheid 2022. Conclusie is ook dat de supermarkten zichzelf niet verbeteren. Want de uitkomst is niet veel anders dan twee jaar geleden; alleen Ekoplaza en Lidl voerden wezenlijke verbeteringen door.

Ranglijst

Uit de bevindingen van Superlijst Gezondheid is op basis van de vooraf vastgelegde weging een ranglijst van supermarkten samengesteld. Die ranglijst laat zien welke supermarkten over het geheel genomen tot de voorlopers, middenmoot en achterblijvers behoren. De ranglijst van supermarkten is enigszins gewijzigd. Net als in 2020 zijn Ekoplaza en Lidl voorlopers in de markt. Zij hebben de afstand vergroot tot de andere supermarkten, ook tot de voormalige voorlopers Dirk en Coop. 

Deze ranglijst moet niet worden opgevat als een absoluut oordeel. Integendeel, het valt op dat het niet steeds dezelfde supermarkt is die op alle gebieden voorop loopt. Juist de onderlinge verschillen laten zien dat er voor alle supermarkten nog veel te winnen is als ze kennis nemen van de goede voorbeelden bij collega-supermarkten.

Lees het volledige persbericht

Partners

Superlijst Gezondheid 2022 is tot stand gekomen in samenwerking met de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie. Deze alliantie is opgericht door Diabetesfonds, Hartstichting, Maag Lever Darm Stichting en Nierstichting, in samenwerking met Gemeente Amsterdam, JOGG en UNICEF Nederland.

Financiering

Het project Superlijst wordt mede gefinancierd door Stichting Doen, Questionmark Foundation, Noaber Foundation en Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie.