Superlijst Gezondheid 2020

13 okt. 2020

Gezond eten. Welke supermarkten nemen de leiding?

Een supermarkt kan zijn klanten niet gezonder maken. Wel kunnen supermarkten gezond voedsel de makkelijkste keuze te maken. Met Superlijst Gezondheid laten we zien welke supermarkten daarbij voorop lopen, en welke nog achterblijven. De supermarkten die wij onderzoeken zijn: Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi, Plus, Dirk, Coop en Ekoplaza.

Dit zijn de belangrijkste bevindingen.

Bevindingen

"Niet elke supermarkt maakt gezond eten even makkelijk"

Supermarkten spreken zonder uitzondering de intentie uit om de gezonde keuze te vergemakkelijken. Bij Lidl, Dirk, Coop en Ekoplaza is die ambitie het best vertaald in beleid en praktijk. Geen enkele supermarkt heeft echter adequate doelstellingen voor verkoop van gezonde producten en in de wekelijkse folders domineren ongezonde producten. Toch biedt bijna elke supermarkt in dit onderzoek wel een goed voorbeeld dat andere supermarkten kan inspireren.

Lees het volledige persbericht.

Ranglijst

Uit de bevindingen van Superlijst Gezondheid is op basis van de vooraf vastgelegde weging een ranglijst van supermarkten samengesteld. Die ranglijst laat zien welke supermarkten over het geheel genomen tot de voorlopers, middenmoot en achterblijvers behoren. De grenzen tussen die groepen zijn getrokken waar de verschillen tussen twee supermarkten het grootst zijn. Daarbij was vooraf bepaald dat de groepen voorlopers en achterblijvers altijd meer dan één supermarkt zouden omvatten.

De onderlinge afstand tussen de drie 'achterblijvers' in deze ranglijst is minimaal. Hoewel Albert Heijn, Aldi en Plus op deelonderwerpen anders presteren, is hun plaats op de uiteindelijke ranglijst vrijwel gelijk.

Deze ranglijst moet niet worden opgevat als een absoluut oordeel. Integendeel, het valt op dat het niet steeds dezelfde supermarkt is die op alle gebieden voorop loopt. Juist de onderlinge verschillen laten zien dat er voor alle supermarkten nog veel te winnen is als ze kennis nemen van de goede voorbeelden bij collega-supermarkten.

Partners

Superlijst Gezondheid werd op 13 oktober 2020 gepubliceerde. Het onderzoek werd geïnitieerd en uitgevoerd door Questionmark, in samenwerking met het DiabetesfondsHartstichtingMaag Lever Darm Stichting en Nierstichting, verenigd in de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie .

Verder lezen

De eerste Superlijst Gezondheid bekijkt hoe supermarkten mensen helpen gezond te eten door de samenstelling van hun assortiment, hun aanbiedingen, winkelinrichting en doelstellingen. Bovenstaande is slechts een samenvatting: het hele onderzoek kun je hier downloaden.

› Download Rapport Superlijst Gezondheid 2020 (5MB)
› Persbericht 13 oktober 2020
› Onderzoeksmethode

Wil je het werk van Questionmark steunen?

Doneer