Superlist UK Health 2021

8 dec. 2021

Britse supermarkten en de promotie van ongezond voedsel

Voor Superlist UK Health hebben we vijf weken lang alle promoties van voedingsproducten in de online winkels van de vier grootste Britse supermarkten - Asda, Morrisons, Sainsbury's en Tesco - bijgehouden. Deze producten hebben we geanalyseerd aan de hand van het gezondheidsprofiel van het Nutrient Profiling Model van de Britse overheid. Dit model beoordeelt of producten veel vet, suiker en / of zout (High Fat Salt or Sugar - HFSS) bevatten. Uit het onderzoek blijkt dat de Britse supermarkten ongezonde voedsel- en drankproducten sterk promoten in hun online winkels.

Bevindingen

"Kansen om het voortouw te nemen"

Voedingsbedrijven spelen een sleutelrol bij de aanpak van obesitas en andere dieetgerelateerde ziekten. Onze voeding wordt bepaald door onze voedselomgeving die bepaalt welke voedselopties beschikbaar, toegankelijk en betaalbaar zijn voor consumenten. Om gezonder eten aan te moedigen en een gelijk speelveld voor retailers te creëren, werd in Engeland onlangs een wet aangenomen die de promotie van voedsel- en drankproducten met een hoog vetgehalte, suiker en zout (HFSS) zowel online als in de winkel aan banden legt.

Vooruitlopend op de invoering van deze wet, laten de bevindingen van Superlist UK Health 2021 zien dat er voor de onderzochte supermarkten nog veel ruimte is om op dit gebied verder te gaan dan de wet voorschrijft en promotie als techniek te gebruiken om een beter dieet te ondersteunen.

Supermarkten gebruiken hun promotiemiddelen niet om het dieet van mensen te verbeteren. In de vier supermarkten is ongeveer de helft van alle acties gericht op HFSS-voedsel- en drinkproducten. Hoewel de aanstaande wetgeving de meest schadelijke soorten promoties zal gaan verbieden, is er nog voldoende ruimte voor supermarkten om individuele verantwoordelijkheid te nemen voor gezond eten.

Partners

De volledige onderzoeksmethode vind je hier. Dit document is geschreven in samenwerking met onze partner ShareAction en in overleg met Public Health England.

Superlist UK werd mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Swedish Postcode Foundation.

Verder lezen

Wil je het werk van Questionmark steunen?

Wil je meer weten over het werk van Questionmark?

Lees meer