Superlijst Groen 2021

27 mei 2021

Duurzaam Voedsel. Welke supermarkten nemen de leiding?

Supermarkten kunnen een belangrijke rol spelen om het Nederlandse voedingspatroon duurzamer en gezonder te maken. Voor Superlijst Groen onderzochten we in hoeverre de supermarkt een voedingspatroon stimuleert dat bijdraagt aan natuurbehoud en een gezond milieu.

Dit zijn de belangrijkste bevindingen.

Bevindingen

"Afspraken over duurzaamheid nog weinig zichtbaar in supermarkten"

Van de afspraken die supermarkten hebben gemaakt over het stimuleren van duurzaam voedsel, is in de praktijk nog weinig zichtbaar. Ekoplaza loopt voorop met een grotendeels plantaardig en biologisch assortiment. Albert Heijn loopt voorop in transparantie over duurzaamheid. Dit blijkt uit de vandaag gepubliceerde “Superlijst Groen”, het eerste onderzoek naar de duurzaamheid van supermarkten dat laat zien in hoeverre supermarkten een voedingspatroon stimuleren dat goed is voor het milieu en de natuur. Lees het volledige persbericht.

Ranglijst

Uit de bevindingen van Superlijst Groen is op basis van de vooraf vastgelegde weging een ranglijst van supermarkten samengesteld. Die ranglijst laat zien welke supermarkten over het geheel genomen tot de voorlopers, middenmoot en achterblijvers behoren. De grenzen tussen die groepen zijn getrokken waar de verschillen tussen twee supermarkten het grootst zijn. Daarbij was vooraf bepaald dat de groepen voorlopers en achterblijvers altijd meer dan één supermarkt zouden omvatten.

Deze ranglijst moet niet worden opgevat als een absoluut oordeel. Integendeel, het valt op dat het niet steeds dezelfde supermarkt is die op alle gebieden voorop loopt. Juist de onderlinge verschillen laten zien dat er voor alle supermarkten nog veel te winnen is als ze kennis nemen van de goede voorbeelden bij collega-supermarkten.

Partners

Superlijst Groen werd op 27 mei 2021 gepubliceerd. Het onderzoek werd geïnitieerd en uitgevoerd door Questionmark, in samenwerking met het Natuurmonumenten, Natuur & Milieu en Mighty Earth.

Financiering

Deze Superlijst wordt mede gefinancierd door Stichting Questionmark, Stichting Doen, Triodos Foundation, LIFE-IP all4biodiversity, Natuurmonumenten, Natuur & Milieu en Mighty Earth.

Verder lezen

Superlijst Groen bekijkt hoe supermarkten een voedingspatroon stimuleren dat bijdraagt aan natuurbehoud en een gezond milieu.

Superlijst Groen

Duurzaam voedsel. Welke supermarkten nemen de leiding?

Plantaardig voedsel

Voor Superlijst Groen onderzochten we in hoeverre de supermarkt een meer plantaardig voedingspatroon stimuleert.