Superlijst Dierenwelzijn 2021

14 dec. 2021

Dierenwelzijn. Welke supermarkten nemen de leiding?

Supermarkten kunnen in belangrijke mate bijdragen aan een diervriendelijker voedselsysteem. Voor Superlijst Dierenwelzijn onderzochten wij daarom de volgende twee onderwerpen:

  • Stimuleren supermarkten de verkoop van diervriendelijkere vlees-, zuivel-, ei- en visproducten?
  • Stimuleren supermarkten het eten van minder dierlijk voedsel?

Dit zijn de belangrijkste bevindingen.

Bevindingen

"Supermarkten leggen keuze voor dierenwelzijn bij consument"

Supermarkten nemen geen volledige verantwoordelijkheid voor het welzijn van dieren achter de producten die zij aanbieden. De daadwerkelijke maatregelen die supermarkten nemen, zijn niet altijd goed te vergelijken; beleid en rapportage zijn vaak nog onvolledig of niet geformuleerd in onderling vergelijkbare termen en niet alle toezeggingen uit het verleden zijn nageleefd.

Supermarkten leggen de verantwoordelijkheid voor een diervriendelijkere veehouderij doorgaans bij hun klanten. Dierlijke producten zonder relevant welzijnskeurmerk zijn de standaard en soms zelfs de enige optie. In de reclamefolder heeft ongeveer de helft van het vlees inmiddels een relevant keurmerk, maar bij zuivel moet die ontwikkeling nog beginnen. Positief is dat een aantal supermarkten sinds kort rapporteert over dierenwelzijn in de verkoopcijfers.

Geen van de onderzochte supermarkten, behalve Ekoplaza, stuurt op het verminderen van de verkoop van dierlijke producten. Rapportage en doelstellingen beperken zich meestal nog tot het stimuleren van vleesvervangers en andere alternatieven. Lidl en Albert Heijn geven globaal inzicht in het aandeel dierlijke producten in hun verkoop maar hebben nog geen doel opgesteld voor het verminderen van de verkoop van dierlijke producten.

Lees hier het volledige persbericht.

Ranglijst

Op basis van de onderzoeksbevindingen en een vooraf vastgelegde weging hebben we een ranglijst van supermarkten samengesteld. De ranglijst laat zien welke supermarkten tot de voorlopers, middenmoot en achterblijvers behoren in de mate waarin zij hun klanten helpen kiezen voor duurzaam

Partner

Voor dit onderzoek werkten we samen met World Animal Protection. Voorafgaand aan het onderzoek, hebben supermarkten de kans gekregen om feedback te leveren op de onderzoeksmethode.

Financiering

Deze Superlijst wordt mede gefinancierd door Stichting Questionmark, Stichting Doen en World Animal Protection.

Verder lezen

Wil je het werk van Questionmark steunen?

Wil je weten hoe wij bijdragen aan een gezonder, duurzamer en eerlijker voedselsysteem?

Lees ons impactverslag