Superlijst Milieu 2022 Zweden

22 nov. 2022

Zweedse supermarkten en vleespromotie

Supermarkten bevinden zich in een invloedrijke positie om gezondere en duurzame voedselkeuzes te stimuleren. Promoties zijn een krachtig hulpmiddel om aankoopbeslissingen te stimuleren. Voor Superlijst Milieu onderzochten we in hoeverre de vier grootste supermarkten in Zweden de vleesconsumptie stimuleert middels prijsaanbiedingen.

Dit zijn de belangrijkste bevindingen.

Vlees aanbiedingen in supermarkten bevorderen niet-duurzame consumptie

Vlees consumptie heeft grote invloed op klimaatverandering. Desondanks bevorderen de Zweedse supermarkten het kopen van vlees. Twee van de drie vlees aanbiedingen zijn pas geldig bij de aankoop van meer dan een product. Recent onderzoek in het Verenigd Koninkrijk toont aan dat dit soort kwantumkortingen tot een hogere consumptie leiden van de product categorie, in dit geval vlees.

Bovendien bieden supermarkten het type vlees met grote gevolgen voor milieu veelal aan. Het soort vlees dat supermarkten in de aanbieding plaatsen nauwelijks een groen licht volgens de Zweedse WWF vlees gids.

Deze bevindingen tonen aan dat Zweedse supermarkten bijdragen een voedselsysteem met grote milieu impact. Bovendien toont het onderzoek dat er uitstekende kansen zijn voor supermarkten om bij te dragen aan meer duurzaam voedselsysteem. Kwantumkorting op vlees beperken alsook de promotie van vlees met een rood of geel licht is laaghangend fruit voor supermarkten.

Partners

Superlijst Milieu 2022 is tot stand gekomen in samenwerking met WWF in Zweden.

Financiering

Superlijst Milieu 2022 in Zweden is gefinancierd door Svenska Postkodstiftelsen (Swedish Postcode Foundation).