Questionmark start Superlist UK

24 aug. 2021

Onderzoek naar gezondheid en duurzaamheid van supermarkten in  het Verenigd Koninkrijk

Het onderzoek voor Superlist UK, een pilotstudie naar gezondheid en duurzaamheid van supermarkten, is vandaag gestart. Voor Superlist UK gebruikt onderzoekstichting Questionmark dezelfde wetenschappelijke methode als in Nederland. De specifieke onderzoeksmethode voor het Verenigd Koninkrijk is ontwikkeld  in samenwerking met de in Engeland gevestigde partners ShareAction en Eating Better.

Superlist is een onderzoeksproject dat inzicht geeft in wat supermarkten doen om hun klanten te helpen bij het kiezen van gezond en duurzaam voedsel. Superlist laat ook zien welke supermarkten daarin voorop lopen en welke achterblijven en wat ze kunnen doen om hun positie te verbeteren.  Superlist is in 2019 gestart in Nederland.

Superlijst Nederland

Superlist UK is de eerste pilot buiten Nederland. Voor deze pilot beoordeelt Questionmark de vier grootste (in termen van marktaandeel) supermarktketens in het Verenigd Koninkrijk: Tesco, Sainsbury's, Asda en Morrissons. Voor het rapport “gezondheid” zal  het onderzoek het volume van High Fat Sugar Salt (HFSS) producten in de promoties  meten. Voor het rapport “duurzaamheid” analyseert Questionmark het aandeel vleespromoties en de beschikbaarheid van relevante informatie over de herkomst van vleesproducten.

De beoordeling leidt tot een kort verslag met de belangrijkste bevindingen. Het rapport zal in twee delen worden gepubliceerd: “Health” en “Environment”. Data over assortiment en promoties worden verzameld gedurende een periode van 6 weken, te beginnen op 24 augustus. Gedurende deze periode worden alle webshops in vier collectie-cycles bezocht.

Meetbare inzichten

De Superlijsten geven supermarkten, overheden en consumenten meetbare inzichten in de mate waarin supermarkten als omgeving voor dagelijkse voedselkeuzes een dieet stimuleren dat goed is voor onze gezondheid en het milieu. In Nederland werd in oktober 2020 de eerste Superlijst Gezondheid gepubliceerd. Superlijst Groen over supermarkten en duurzaamheid is in mei 2021 gepubliceerd. Het onderzoek voor Superlijst Dierenwelzijn is deze maand gestart.

Charlotte Linnebank, directeur van Questionmark: “Met hun beleid, assortiment en promoties zijn supermarkten in heel Europa perfect gepositioneerd om hun klanten te ondersteunen bij het maken van gezonde en duurzame voedselkeuzes. Met hun grote inkoopvolumes hebben ze ook de kracht om gezond en duurzaam in productieketens te versnellen. Met Superlist UK kunnen we nu ook supermarkten buiten Nederland helpen om deze kans te grijpen.”

 

Superlijsten

Superlist is een onderzoeksproject dat inzicht geeft in wat supermarkten doen om hun klanten te helpen bij het kiezen van gezond en duurzaam voedsel.