Nieuwe wetgeving

De Food (Promotion and Placement) Regulations gaat volgend jaar zogenaamde “multi-buy”-promoties (“twee voor de prijs van één”, “drie halen, twee betalen”, e.d.) verbieden van producten met een hoog vet-, zout- of suikergehalte (HFSS) in productcategorieën die bijdragen aan (te) hoge calorie-inname van kinderen. Hieronder vallen chocolade, chips, snoep en frisdranken. 

Uit het onderzoek blijkt dat Sainsbury's als enige supermarkt goed is voorbereid op de nieuwe beperking. De supermarkt stopte al eerder met multi-buy-promoties van alle HFSS-producten. De andere grote supermarkten leunen daarentegen nog steeds sterk op promoties die onder de nieuwe wet verboden zullen worden. Bij Asda en Morrisons liepen per week gemiddeld meer dan 300 van deze promoties. Tesco was iets gematigder met gemiddeld 120 multi-buy-promoties per week.

Uit het onderzoek blijkt echter ook dat Sainsbury's niet is gestopt met het promoten van ongezonde producten. De supermarkt heeft zijn strategie verschoven van multi-buy-promoties naar maaltijddeals en andere prijspromoties, die straks niet onder de nieuwe wet zullen vallen. In de onderzoeksperiode voerde Sainsbury's meer dan 1100 andere promoties voor HFSS-producten per week uit. Dat is veel meer dan de andere drie supermarkten. Meer dan 800 promoties werden gedaan in categorieën die bijzonder relevant zijn voor kinderen.

Promoties per supermarkt

HFSS-multi-buy promoties per supermarkt. Alleen Sainsbury lijkt voorbereid te zijn op het aanstaande "multi-buy-promotieverbod" voor HFSS-producten

Verder lezen

Wil je het werk van Questionmark ondersteunen?

Meer weten over onze Superlijsten?

Lees meer