Duurzame landbouw

Duurzaam voedsel is niet de norm, transparantie evenmin

Algemene transparantie en duidelijke rapportage over de herkomst, het transport en de teeltwijze van producten van supermarkten ontbreekt. Wanneer supermarkten rapporteren over herkomst, ligt de nadruk op de Belgische herkomst. Lidl is de enige supermarkt die ook de herkomst van groenten en fruit uit andere landen vermeldt. We zien echter enkele veelbelovende praktijken rond transparantie in de Belgische supermarkten, zoals certificering van vis, en programma’s voor koolstoflandbouw en biologische landbouw.

Slechts een klein deel van het assortiment van supermarkten voldoet aan relevante duurzaamheidseisen. Aldi en Lidl bieden voor ongeveer de helft van de onderzochte productgroepen geen duurzaam gecertificeerde optie. Carrefour, Colruyt en Delhaize hebben minstens één duurzaam gecertificeerde optie voor (bijna) elke onderzochte productsoort.

Inspanningen tegen ontbossing zijn beperkt, meer transparantie is nodig

Wanneer we kijken naar de inspanningen tegen ontbossing gelinkt aan soja in veevoer, palmolie en cacao, lijken de meeste inspanningen gericht op huismerkproducten. Acties buiten de eigen toeleveringsketen, transparantie over de herkomst en concrete actieplannen zijn er meestal niet. Supermarkten hebben wel veelbelovende beleidsinitiatieven, zoals de ondersteuning van en aankoop bij duurzame sojaboeren, en de toezegging om de komende jaren alle cacao te certificeren (Beyond Chocolate).

Op het onderwerp duurzame landbouw is Lidl duidelijk koploper. Lidl loopt voor (in vergelijking met de andere supermarkten) op vlak van doelstellingen en rapportage.