Plantaardig voedsel

Supermarkten doen onvoldoende om mensen aan te zetten vaker plantaardig te eten

Supermarkten stimuleren mensen nog te weinig om vaker plantaardig te eten. Alle supermarkten geven aan bewust te zijn van het belang van de eiwittransitie (de overgang naar een voedingspatroon met meer plantaardige eiwitten), maar hebben geen concrete doelstellingen om de verkoop van plantaardige eiwitten ten koste van dierlijke eiwitten te vergroten.

Het assortiment faciliteert een onduurzaam grote inname van dierlijke eiwitten. Zo bevatten twee van de drie onderzochte kant-en-klaar maaltijden dierlijke eiwitten en slechts vier procent van deze maaltijden is volledig plantaardig. Bijna drie van de vier voorverpakte vleesproducten wordt aangeboden in (extra) grote porties (> 100 gram). Bovendien heeft ongeveer zeven van de tien eiwitrijke aanbiedingen vlees of vis als hoofdingrediënt.

Elke supermarkt heeft minstens één maatregel doorgevoerd om de voedingsgewoonten te verschuiven naar een meer plantaardig voedingspatroon. Geen van de maatregelen heeft echter kwantitatieve doelstellingen of is duidelijk beschreven in beleidsdocumenten. 

Delhaize is de algemene koploper in de eiwittransitie door onder andere een relatief breed (maar in absolute zin nog beperkt) assortiment aan plantaardige en vegetarische opties aan te bieden.