Eitje? Zo kies je bewust

17 apr. 2019

Het supermarktschap kent veel verschillende soorten eieren met uiteenlopende keurmerken. Uit onderzoek blijkt dan ook dat veel mensen twijfelen over welk ei te kiezen. Wil je een bewuste keuze maken, let dan op de duurzaamheidsthema's dierenwelzijn en milieu. Op deze pagina vertellen we je meer over wettelijk berschermde namen, topkeurmerken en de ei-code.

Zo wordt kiezen een... eitje.

Scharrel, vrije-uitloop of biologisch?

In de EU wetgeving is vastgelegd welke woorden een producent mag gebruiken voor verschillende houderijsystemen voor eieren en kip. Wettelijk toegestane benamingen zoals de woorden ‘scharrel’, ‘vrije uitloop’ en ‘biologisch’ zijn beschermd voor kip en ei. Deze houderijsystemen verschillen met name in hoeveel leefruimte elke kip heeft in de stal en of de kippen naar buiten kunnen. De omstandigheden van de kippen en eieren moeten aan strikt omschreven voorwaarden voldoen om deze woorden op de verpakking te mogen gebruiken. Elke schakel in de keten moet bovendien gecontroleerd worden.

Termen als Kakelvers, Blij-ei of Oerei zijn geen vastgelegde namen en zeggen dus ook niets over de een houderijsysteem of duurzaamheid.

Sommige supermarkten hebben een eigen duurzaam ei in het assortiment. Zo heeft Lidl Kipster eieren, Albert Heijn Rondeel eieren en Plus Gijs eieren. Deze namen zijn niet in de EU wetgeving vastgelegd, maar voldoen wel aan zelf bepaalde voorwaarden. Zo hebben Kipster, Rondeel én Gijs het topkeurmerk driesterren Beter Leven.

Topkeurmerken

Er bestaan veel verschillende keurmerken voor eieren. Aan de hand van de keurmerkenwijzer voor eieren van Milieu Centraal kun je gemakkelijk zien waar welk keurmerk voor staat. In het overzicht hierboven lees je wat beschermde namen en topkeurmerken precies betekenen voor milieu en dier.

Code op het ei

Op elk ei in de winkel staat een code gedrukt. Deze code zegt iets over de manier hoe de kippen worden gehouden. Twijfel je dus aan het keurmerk, let dan goed op de code. Ieder kippenei uit de supermarkt dient zo’n code te bevatten. De codes bestaan uit een cijfer (van 0 tot 3), daarna twee letters voor het land van herkomst (NL voor een in Nederland geproduceerd ei) en tenslotte nog een cijferreeks, die verwijst naar het legkippenbedrijf waar het ei vandaan komt. Hieronder zie je wat welke code precies betekent.

Onthoud: hoe lager het eerste getal van de code, hoe diervriendelijker het ei.

Kooieieren

De afgelopen jaren zijn er al stapjes gezet naar betere leefomstandigheden van legkippen. Zo vind je in de supermarkt geen kooieieren (of legbatterij-eieren) meer. Wel kan het nog zijn dat je deze kooieieren tegenkomt op de markt of in lokale winkels of in samengestelde producten zoals koekjes of vleesvervangers. Wanneer er op de verpakking niets vermeld staat over het soort ei (bijvoorbeeld scharrel of vrije uitloop), kun je er vanuit gaan dat hier kooiei in verwerkt zit.

Wist je dat?

  • Eieren nemen geurtjes snel over. Je kan ze daarom beter niet in de buurt van vis, ui, knoflook of ander sterk geurend eten bewaren.
  • Voor sommige bereidingen, zoals pocheren, zijn verse eieren nodig. De versheid van eieren kan worden gecontroleerd door ze in een glazen bak met water te leggen. Als het ei helemaal plat op de zijkant op de bodem blijft liggen, is het vers. Als het op de bodem blijft liggen met de punt een klein beetje schuin omhoog, is het ei ongeveer 1 week oud. Blijft het ei met de punt helemaal omhoog staan, dan is het 2 à 3 weken oud en als het blijft drijven, is het ei bedorven.

Questionmark in Groen Licht

Questionmark directeur Charlotte Linnebank vertelde in BNNVARA's Groen Licht over hoe je bewust kiest voor duurzame eieren. Bekijk hier de aflevering. Vanaf minuut 9.30 gaat het over waar je op moet letten bij de aanschaf van eieren.

Bronnen

Questionmark werkt met de methode van The Sustainability Consortium om de risico’s voor duurzaamheid in productgroepen te bepalen. De informatie over (top)keurmerken komt van Milieu Centraal en van de keurmerken zelf. Daarnaast is ook informatie en een beeld gebruikt van de website van de Smaackacademie Achterhoek.

Vragen?

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur ons een e-mail.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief