29 mrt. 2019
Vet is een belangrijke voedingsstof die zit in producten als kaas, vlees, chocolade, chips en sauzen. Het bestaat uit diverse vetzuren, die in te delen zijn in onverzadigde en verzadigde vetzuren. Dit komt door hun verschillende scheikundige structuren.
Tegenwoordig denkt men vaak dat vet altijd slecht is, want het heeft veel calorieën en je kunt er dik van worden. Maar je lichaam heeft vet ook nodig. Ons lichaam gebruikt vet voor energieopslag, als bouwstof voor onze hersenen, zenuwen en hormonen, voor betere opname van vitamines, als bescherming tegen kou en beschadiging van organen en zenuwcellen.
Veel mensen krijgen per dag teveel verzadigde vetten binnen. Vet speelt een rol bij hart- en vaatziekten, overgewicht en kanker.
Bij de productie van oliën en vetten kunnen verschillende duurzaamheidsissues een rol spelen.
Sinds 2014 is het verplicht om op het etiket van voedingsmiddelen aan te geven welke olie of vet in het product is gebruikt. Er moet worden aangegeven of het bijvoorbeeld zonnebloemolie is, koolzaadolie, palmolie, of een combinatie daarvan. Als in een product geharde oliën zijn gebruikt, moet het etiket vermelden of de olie helemaal of gedeeltelijk gehard is. Bij gedeeltelijke harding van oliën kunnen namelijk transvetzuren ontstaan (dit wordt bijna niet meer toegepast door de Nederlandse oliën- en vettenindustrie).
Als je producten vergelijkt, kun je dat het beste doen per 100 gram. Soms zie je ook de voedingswaarde per portie op het etiket staan, maar dat kan verwarrend zijn. Fabrikanten bepalen namelijk zelf hoe groot zo’n portie is. Om etiketten te vergelijken, is de voedingswaardetabel dus het belangrijkste.
Verzadigde vetten zitten onder andere in:
Maar je vindt ze ook in gezondere voedingsmiddelen zoals:
Deze zitten onder andere in plantaardige oliën zoals olijfolie en arachideolie, vis zoals haring, makreel, sardientjes en zalm, noten, zaden, pitten en groenten als avocado.
Deze vind je in:
Vet levert energie, die wordt uitgedrukt in calorieën of kilojoules. Of vet verzadigd of onverzadigd is, maakt voor het aantal calorieën niet uit. Omdat een eetpatroon met veel vet overgewicht in de hand kan werken, is de voedingsnorm voor een gemiddelde Nederlandse man, die weinig beweegt, ongeveer 100 gram vet per dag. Voor de gemiddelde Nederlandse vrouw is dat circa 80 gram. Mensen die geen moeite hebben op een gezond gewicht te blijven, kunnen zo’n 10 gram vet meer nemen. Lees meer over de vetadviezen van het Voedingscentrum. Voor kinderen gelden overigens weer andere normen.
Het algemene advies is: vervang zoveel mogelijk verzadigd vet in de voeding door onverzadigd vet. Gebruik bijvoorbeeld smeer- en bereidingsvetten met veel onverzadigd vet, zoals margarine, halvarine en oliën, deze staan in de Schijf van Vijf. De Hartstichting en het Voedingscentrum volgen het advies van de Gezondheidsraad: eet een keer per week vis, bij voorkeur vette vis, zoals zalm, haring of makreel.
Er zijn verschillende soorten vetten en in het kort kun je stellen dat meer onverzadigd vet en minder verzadigd vet beter is voor je gezondheid. Goede vetten haal je vooral uit vis, zachte margarine, noten en plantaardige olie. Voor de duurzaamheid van vetten kun je letten op de keurmerken Beter Leven en Biologisch (voor dierlijke vetten) en op RSPO (palmolie) of Fair Trade (kokosolie).
Questionmark werkt samen met het Voedingscentrum om producten gezondheidsscores te geven; veel van de informatie van deze pagina komt van het Voedingscentrum. Daarnaast gebruiken we specialistische organisaties als bron, zoals de Hartstichting, het Diabetesfonds, het RIVM. Voor duurzaamheidsinformatie hebben we gebruik gemaakt van de informatie over topkeurmerken van Milieu Centraal.