De Schijf van vijf

30 okt. 2018

Questionmark geeft producten in haar database een gezondheidsscore op basis van de richtlijnen van de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Deze richtlijnen zijn onafhankelijk, wetenschappelijk onderbouwd en worden gesteund door de Nederlandse overheid.

Het Voedingscentrum

Het Voedingscentrum heeft namens de Nederlandse overheid de opdracht gekregen om consumenten te helpen bij het maken van gezonde voedselkeuzes. De Schijf van Vijf is hét Nederlandse voorlichtingsmodel dat inzichtelijk maakt wat een gezond voedingspatroon voor verschillende doelgroepen en dat praktisch toepasbaar is voor zowel consumenten als dietisten. Het Voedingscentrum baseert zich op de richtlijnen van de Gezondheidsraad.

De gezondheidsraad

De Gezondheidsraad is het Nederlandse onafhankelijke adviesorgaan op het gebied van volksgezondheid. Zij brachten in 2015 brachten advies uit over de Richtlijnen van Goede Voeding. Die richtlijnen zijn geformuleerd in algemene termen; ze gaan over voedingspatronen en over soorten voedingsmiddelen, niet over individuele producten. Het Voedingscentrum heeft deze de richtlijnen van de Gezondheidsraad daarom vertaald in meer praktische richtlijnen, beter bekend als de Schijf van Vijf.

De richtlijnen van de Schijf van vijf

De richtlijnen van Schijf van Vijf verdelen voedingsmiddelen grofweg in drie groepen:

  • Schijf van vijf
  • Dagelijkse keuzes
  • Wekelijkse keuzes

Alle voedingsmiddelen die in de Schijf van Vijf vallen, zijn bij Questionmark te herkennen aan het icoon hier links. Questionmark geeft dit inzicht op het niveau van producten zoals je deze kunt kopen in de supermarkt. Voor de “dagelijkse en wekelijkse keuzes” heeft Questionmark de verdeling iets verder verfijnd, zodat je echt per product kunt zien in hoeverre dit bijdraagt aan een gezond eetpatroon. Lees hier meer over onze methodiek op gezondheid.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

 

Questionmark Productwijzers

Hoe scoort jouw favoriete product op gezond en duurzaam?