Duurzaam eten

14 okt. 2018

Duurzaamheid is een veelgebruikte term en heeft voor veel mensen een andere betekenis. Wanneer we spreken over duurzaam eten hebben we het over eten waarbij de productie in balans is met levende natuur en natuurlijke ecosystemen, waar producenten van deze producten mensenrechten respecteren en dieren die betrokken zijn bij de productieprocessen een goed leven hebben. Sommige producten passen beter bij een duurzaam eetpatroon dan anderen. Bij die keuze kan Questionmark helpen. Dit zijn de duurzaamheidsthema's waar Questionmark zich op richt.

environment

Milieu

De invloed die de aanschaf van het product heeft op het milieu, op basis van onder meer de invloed op klimaatverandering, biodiversiteit en waterschaarste.

social

Mensenrechten

De invloed die de aanschaf van het product heeft op mensenrechten zoals eerlijk loon, eerlijke handel en het recht op vrije vakorganisatie.

animals

Dierenwelzijn

Dit thema is alleen van toepassing op producten waarvan het hoofdbestanddeel dierlijk is. De invloed die de aanschaf van het product heeft op het welzijn van de dieren die bij de productie betrokken zijn.

Bewust kiezen is duurzaam kiezen

Het is niet altijd even gemakkelijk om aan een product af te lezen hoe een product scoort op duurzaam. Het ene product heeft bijvoorbeeld een biologisch keurmerk, maar dat zegt niets over de arbeidsomstandigheden waaronder het product of de grondstoffen zijn geproduceerd. Questionmark helpt je bij het maken van een bewuste keuze voor duurzaam eten uit de supermarkt. Questionmark vertelt je meer over het type keurmerken dat een product bevat en wat dat betekent voor duurzaamheid van het product. Op dit moment beoordelen we producten alleen nog op basis van de topkeurmerken van Milieu Centraal, maar we werken hard aan een verbeterde methode die het makkelijker maakt om te kiezen voor duurzaam eten.

Topkeurmerken

Een keurmerk is een hulpmiddel voor het maken van een duurzame of gezonde keuze in de supermarkt. Een keurmerk geeft bijvoorbeeld aan dat het product is gemaakt met extra aandacht voor milieu of dierenwelzijn. Als consument kom je honderden keurmerken, kwaliteitsstempels en labels tegen. Lees hier meer over de topkeurmerken van Milieu Centraal.

Productwijzers

Questionmark publiceert ongeveer 1 keer per maand een Productwijzer. In deze wijzer vergelijkt Questionmark een specifieke productgroep op gezondheid en duurzaamheid. Dus ben je benieuwd welke hazelnootpasta het duurzaamste is? Neem een kijkje op onze productwijzers.

Verbeterde methode

Op dit moment werken wij op basis van een licentie voor The Sustainability Consortium aan een grote verbetering van onze onderzoeksmethode. We verwachten medio 2019 de eerste resultaten te kunnen publiceren. Lees hier meer over deze ontwikkeling.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

 

Gezond eten

Meer weten over gezond?