Methode Productchecker

Met de productchecker kunnen burgers, consumenten, voedselbedrijven, onderzoekers, journalisten en andere betrokkenen rechtstreeks in de database van Questionmark zoeken naar informatie over voedselproducten.

Etiketinformatie

De informatie in deze productzoeker komt vaak rechtstreeks van de (digitale) bronnen die wij raadplegen: zoals webshops van supermarkten, websites van voedselmerken of uit GS1, het internationale systeem waarmee bedrijven in de voedselindustrie data uitwisselen. De informatie is niet altijd door ons gecontroleerd en kan dus ook fouten bevatten. Lees meer over onze databronnen.

Gezondheid

Een 'gezond product' bestaat niet. Dat wil zeggen: geen enkel product zorgt op zichzelf voor gezondheid. Voor zover een product invloed heeft op onze individuele gezondheid moeten we die invloed altijd zien in samenhang met een levensstijl. Een gezonde levensstijl kan per persoon verschillen. Om te bepalen of een product past in een gezond voedingspatroon volgen wij de richtlijnen van het Voedingscentrum. Lees hier meer over onze methode voor gezondheid.

Duurzaamheid

Naast gezondheid kijken we naar milieu, mensenrechten en dierenwelzijn. Voor ieder product is zichtbaar welke keurmerken het heeft. Niet alle keurmerken zijn echter ambitieus, transparant en betrouwbaar. Wij volgen de beoordeling van Milieu Centraal over top-keurmerken, en tonen bij ieder product een uitleg over de duurzaamheidsthema's en maatregelen van de top-keurmerken die het product heeft. De eisen van een keurmerk kunnen afhankelijk zijn van de samenstelling van het product.

In het kader van de pilot Transparant over Duurzaamheid is bij sommige producten zichtbaar welke maatregelen de producent heeft genomen om risico's in de voedselketen te minimaliseren. Producenten leverden daarvoor informatie aan over de duurzaamheid van de productieketen, op basis van vragenlijsten die werden opgesteld in samenwerking met The Sustainability Consortium. Dit onderdeel is momenteel in ontwikkeling.

Zie verder ook de overkoepelende Questionmark methode.